‘We zijn heel blij met het vertrouwen in dit Werelderfgoedcentrum’

Het nieuwe Werelderfgoedcentrum komt in de haven van Lauwersoog
Het nieuwe Werelderfgoedcentrum komt in de haven van Lauwersoog © Illustratie architectenbureau Dorte Mandrup
Het is goed nieuws voor stichting WEC-W dat de gemeente Het Hogeland garant wil staan voor een lening van maximaal negen miljoen euro. Daardoor kan de bouw van Werelderfgoedcentrum Waddenzee mogelijk worden gemaakt.
‘Wij zijn ongelooflijk blij met het vertrouwen van de gemeente, want hiermee zijn wij in staat om een lening af te sluiten. Zo komt de realisatie van het Werelderfgoedcentrum een stap dichterbij’, zegt Niek Kuizenga, directeur van het WEC-W. Hij noemt het signaal van de gemeente een fantastische steun in de rug.
Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum
Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum © Illustratie architectenbureau Dorte Mandrup

26,3 miljoen euro

De bouw van het centrum kost 26,3 miljoen euro. De stichting is nog op zoek naar financiers voor het gebouw waarin onder andere een informatiecentrum en Zeehondencentrum Pieterburen worden gevestigd.
‘We hebben hiervoor de nodige potjes op het vuur staan’, zegt Kuizenga. Als de zoektocht naar geld succesvol verloopt, kan het bedrag van een lening lager uitvallen.
De garantstelling van de gemeente is overigens nog niet helemaal definitief. Op 14 april wordt er door de raad over gesproken.