Groningen ligt als enige provincie onder gemiddelde huizenprijs; Pekela is goedkoopst

De huizenprijzen in Groningen staan in schril contrast met de landelijke huizencijfers.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de huizenprijzen vorige maand het sterkst zijn gestegen in bijna twintig jaar. Vergeleken met februari vorig jaar stegen de prijzen van koopwoningen met ruim tien procent.

Zes van de goedkoopste gemeenten zijn Gronings

Maar van de tien gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijzen, liggen er vijf in onze provincie: Pekela, Oldambt, Het Hogeland, Veendam en Eemsdelta.

Pekela is zelfs de gemeente met de laagste gemiddelde huizenprijs van Nederland: 164.000 euro. Groningen is de enige provincie waar de gemiddelde huizenprijs lager ligt dan 250.000 euro.

'Corona geeft huizenprijzen een zetje'

Van een coronadip lijkt op de woningmarkt absoluut geen sprake, geeft CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan. Sterker nog, hij denkt dat de coronapandemie de huizenprijzen mogelijk zelfs een extra zetje heeft gegeven. Omdat veel mensen vorig jaar bijvoorbeeld niet op vakantie konden is er veel meer gespaard dan in andere jaren. Al dat extra geld kunnen mensen nu gebruiken om meer te bieden op huizen.

In het Noord-Hollandse Bloemendaal betalen huizenkopers het meest. Volgens het CBS verwisselden huizen daar vorig jaar gemiddeld voor 863.000 euro van eigenaar.

Bekijk hier alle cijfers van het CBS uit dit onderzoek.

Lees ook:
- Steeds meer Randstedelingen kopen een huis in Groningen
- Huis kopen in coronatijd: ‘Nog steeds gekte’
- Huizenprijzen stijgen flink: 'Groningen maakt een inhaalslag'

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws