Aldel stelt eigen elektriciteitsnetwerk beschikbaar voor zonneparken

Aluminiumsmelter Damco/Aldel in Delfzijl helpt zonneparken hun elektriciteit op het net te leveren door het eigen netwerk beschikbaar te stellen. Op dit moment kunnen zonneparken in de regio Eemsmond niet zomaar worden aangesloten omdat netbeheerders Tennet en Enexis te weinig capaciteit hebben.

Om dat probleem op te lossen, moet het openbare netwerk eerst worden uitgebreid. Dat kan nog jaren duren.

Grootverbruiker van elektriciteit

Omdat Damco/Aldel een sterk eigen elektriciteitsnetwerk heeft, ziet het bedrijf mogelijkheden om het capaciteitsprobleem voor een deel op te lossen. Damco/Aldel heeft dat eigen netwerk omdat het een van de grootste elektriciteitsverbruikers van Nederland is. Het eigen net is rechtstreeks aangesloten op het landelijke transportnet van Tennet.

De productiehal van Aldel in Farmsum (Foto: Steven Radersma/RTV Noord)

Goedkeuring nodig

Het aansluiten van zonneparken op het eigen interne elektriciteitsnet moest nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM heeft die goedkeuring nu verleend. Momenteel zouden er al met zonneparkontwikkelaars plannen worden ontwikkeld om de aansluitingen daadwerkelijk te bouwen.

Aldel zelf dan ook wat groener

Als de plannen worden goedgekeurd, kunnen de zonneparken eerder het net op dan verwacht. Ook voor Damco/Aldel heeft het beschikbaar stellen van het eigen netwerk voordelen. Het bedrijf kan dan immers ook zelf sneller een stap maken richting een 'groener' Aldel.

Lees ook:
- Extra netcapaciteit Delfzijl en omgeving om zonne- en windparken te kunnen aansluiten
- Enexis trekt 250 miljoen uit voor verhoging stroomcapaciteit
- Netbeheerder worstelt met aanbod wind- en zonneparken in Noord-Nederland

Meer over dit onderwerp:
duurzaamheid zonnepanelen
Deel dit artikel:

Recent nieuws