Werf in Lauwersoog sleept order voor bouw van Wadden-onderzoekschip in de wacht

Opgetogen gezichten bij de ondertekening van de contracten
Opgetogen gezichten bij de ondertekening van de contracten © NIOZ/Next Generation Shipyards
Next Generation Schipyards in Lauwersoog heeft met de bouw van een nieuw onderzoekschip van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) een mooie order in de wacht gesleept.
Dit nieuwe onderzoeks- en ondersteuningsschip van het NIOZ is speciaal bedoeld voor de Wadden.
Het schip met een diepgang van een meter moet voldoen aan belangrijke ontwerpeisen om op ondiep water te varen en met regelmaat op de zandplaten te kunnen staan. Op het Wad is het verschil in tij regelmatig zo'n drie meter en de platen vallen dagelijks droog.

Licht en toch sterk

Ook moet het schip van negentien bij vijf meter licht zijn (maximaal dertig ton) en toch sterk. Voorafgaande aan de bouw wordt gekeken naar gewichtsbesparende maatregelen zonder dat het ten koste gaat van verschillende functies.
Ook is gelet op beperking van het energie- en brandstofverbruik door middel van onder meer twee motoren met waterjets, warmteterugwinning, LED verlichting, bewegingsschakelaars, zonnepanelen en isolatie.

In de zeebodem kijken

Voor onderzoek is het schip uitgerust met apparatuur die de bodem kan scannen en in de zeebodem kan kijken. Er zijn diverse instrumenten aan boord voor monstername en onderzoek. Het vaartuig kan behalve de bemanning nog twaalf opvarenden meenemen
De bouw van het onderzoeksschip is Europees aanbesteed. Dat de order naar de werf in Lauwersoog is gegaan is daarom bijzonder en is een opsteker voor de werkgelegenheid.

2022 in de vaart

Het schip, dat de naam Adriaan Coenen zal dragen moet in het voorjaar van 2022 in de vaart worden genomen. Dinsdag zijn de contracten voor de bouw getekend.