Voorkeursstemmen maken geen verschil voor Groningse kandidaat-Kamerleden

De zetels in de plenaire zaal van de Tweede Kamer
De zetels in de plenaire zaal van de Tweede Kamer © ANP
Het is geen van de Groningse Kamerleden gelukt om met een voorkeurszetel alsnog in de Tweede Kamer te komen. Dat is duidelijk geworden nu alle kieskringen hun uitslagen hebben gepubliceerd. Stephanie Bennett (GroenLinks) kwam nog het dichtst bij, maar zij komt zo'n 600 stemmen tekort.
Anne Kuik (CDA) en Henk Nijboer (PvdA) zijn de grootste Groningse stemmentrekkers, zo blijkt uit de uitslagen van de twintig kieskringen door heel Nederland. Maar Kuik en Nijboer stonden ook al hoog op de kandidatenlijst van hun partij en dus zijn de voorkeursstemmen voor hen niet doorslaggevend.
Hoe werken voorkeurszetels?
Met een voorkeurszetel kan iemand die lager op de kandidatenlijst staat alsnog verkozen worden voor de Tweede Kamer. Een voorkeurszetel wordt behaald als een kandidaat 25 procent van de kiesdeler aan stemmen haalt. De kiesdeler is het aantal geldige stemmen gedeeld door de 150 zetels in de Tweede Kamer. Bij deze verkiezingen moest een kandidaat meer dan 17.000 stemmen halen voor een voorkeurszetel.

Onvoldoende stemmen

Spannender dan voor Kuik en Nijboer was het onder meer voor Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en dus Stephanie Bennett (GroenLinks) uit Groningen. Van der Graaf staat op plek zes van de ChristenUnie-lijst en haar partij haalde vijf zetels. Het is haar niet gelukt om met voorkeursstemmen alsnog in de Kamer te komen.
Stephanie Bennett van GroenLinks stond achttiende op de kandidatenlijst van haar partij en voor haar bleef het tot het laatst spannend. Alleen de kieskring Den Haag moest de uitslag nog publiceren en Bennett had toen nog zo'n 1200 stemmen nodig, maar het werden er iets minder dan 600. Ook zij loopt dus een zetel in de Kamer mis.

Op welke persoon stemt Groningen?

In de kieskring Groningen heeft lijsttrekker Mark Rutte van de VVD de meeste stemmen (43.812) gekregen, gevolgd door lijsttrekker Sigrid Kaag van D66 (39.328). Van de Groningers scoorden opnieuw Henk Nijboer (8872 stemmen) en Anne Kuik (7295 stemmen) het hoogst, gevolgd door Wieke Paulusma van D66 (6867 stemmen), Sandra Beckerman van de SP (6287 stemmen) en Stephanie Bennett (5434 stemmen).

Enquêtecommissie op de kop

De voorkeursstemmen hebben ook geen verschil kunnen maken voor vier van de negen leden van de enquêtecommissie die de komende twee jaar onderzoek doet naar de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Dat geldt dus voor ondervoorzitter Stieneke van der Graaf, maar ook voor Kirsten van den Hul (PvdA) en Roy van Aalst (PVV). Femke Merel van Kooten-Arissen (Splinter) heeft met haar partij überhaupt geen Kamerzetel behaald.
De nieuwe Tweede Kamer wordt op 31 maart geïnstalleerd. Vanaf dat moment wordt er ook gekeken naar de invulling van alle commissies en dus ook naar de onderzoekscommissies. Een woordvoerder laat weten dat het onduidelijk is hoe lang het kan duren tot de enquêtecommissie weer compleet is.

Definitieve uitslag

Vrijdag volgt de definitieve landelijke verkiezingsuitslag. Dan maakt het Centraal Stembureau alle totalen bekend in een persconferentie. Die begint om 12.00 uur.