Corona-uitbraak in Martini Ziekenhuis: zes medewerkers en vier patiënten besmet (update)

Een verpleegkundige van het Martini Ziekenhuis overlegt op de COVID-afdeling
Een verpleegkundige van het Martini Ziekenhuis overlegt op de COVID-afdeling © ANP
Het Martini Ziekenhuis in Groningen kampt met een uitbraak van het coronavirus. Zeker zes medewerkers en vier patiënten van de verpleegafdeling cardiologie zijn besmet geraakt.
Alle geplande ingrepen gaan de komende tijd gewoon door. Om die patiënten een plek te geven maakt het Martini bedden op andere afdelingen voor hen vrij. Dinsdagmiddag nam het ziekenhuis een aantal uur geen patiënten meer aan op de besmette afdeling.

Geen bezoek meer voor patiënten

Nu er sprake is van een uitbraak wordt de verpleegafdeling cardiologie geïsoleerd. Dat betekent dat patiënten geen bezoek mogen ontvangen en dat personeel in beschermende kleding werkt.

Testen: 50 patiënten en 200 medewerkers

Alle patiënten én patiënten die recent zijn ontslagen van de afdeling worden uit voorzorg getest op het virus. Het gaat om ongeveer vijftig patiënten. Daarnaast worden nog eens tweehonderd medewerkers getest.
Het gaat ook om medewerkers die niet op de besmette afdeling werken. ‘We testen heel breed om het virus in kaart te brengen, en de afdeling cardiologie heeft veel contact met andere afdelingen’, zegt woordvoerder Evelien Oosterbaan.

Waarschijnlijk gaat het om de Britse variant

Volgens Oosterbaan begon de uitbraak maandag op te vallen. ‘Sinds 15 maart waren er besmettingen, maar maandag begonnen de besmettingen op te vallen en spreken we van een uitbraak.’ Het ziekenhuis doet nog onderzoek naar de bron van de uitbraak en gaat ervan uit dat het gaat om de Britse variant. ‘Dat gaan we niet meer onderzoeken, maar die variant is dominant dus we nemen aan dat het daarom gaat.'

Geen verband met uitbraak in UMCG

Het is voor het eerst in de coronacrisis dat het ziekenhuis te maken heeft met een uitbraak. ‘Het is ontzettend naar dat het na een jaar gebeurt. We doen er juist alles aan om het ziekenhuis veilig te houden voor iedereen’, zegt Oosterbaan.
Eerder waren er al uitbraken in het UMCG en het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. Een van de uitbraken in het UMCG was ook op een hartafdeling, maar er is volgens Oosterbaan geen verband tussen die afdelingen en het virus. ‘Het lijkt op toeval, het is volgens onze experts niet aannemelijk dat er een verband is.’
Vorige maand ging een patiënt vanuit het Martini Ziekenhuis naar het UMCG voor een behandeling en liep daar het coronavirus op. Die patiënt is toen in isolatie behandeld in het Martini Ziekenhuis. Volgens het ziekenhuis waren er geen aanwijzingen dat dit geval leidde tot nieuwe besmettingen in het Martini.

Meer besmettingen zijn te verwachten

Het ziekenhuis verwacht dat de besmettingen de komende dagen verder oplopen. ‘Dat is wel aannemelijk, maar we willen niet op de zaken vooruit lopen.’ Het bron- en contactonderzoek moet woensdag meer informatie opleveren.
Update woensdag 24 maart 2021: In de eerste versie van dit artikel stond dat het ziekenhuis geen patiënten meer opnam op de besmette afdeling. Woensdagmiddag sprak een tweede woordvoerder dat tegen. Later bleek dat er dinsdagmiddag wel degelijk een opnamestop was, maar dat die slechts een paar uur heeft geduurd.