Ontwerp mbo-student wordt daadwerkelijk gebouwd: 'Staat bovenaan m'n cv'

Het ontwerp van Johvanni Buising in een animatie
Het ontwerp van Johvanni Buising in een animatie © Lefier
Dat mbo-student bouwkunde Johvanni Buising stage liep bij een woningcorporatie is op zich niet zo spannend. Maar dat de woningen die hij tijdens die stage ontwierp straks in Musselkanaal ook daadwerkelijk worden gebouwd, is dat zeker wél.
Woningcorporatie Lefier laat weten dat het ontwerp van de twintigjarige Buising, uit Tweede Exloërmond, bijna in z'n geheel is overgenomen. Hoe hij z'n ontwerp, dat binnenkort op de hoek van de Marktstraat en de Jan Kortstraat in Musselkanaal zal verrijzen, zelf zou omschrijven?

Elk een eigen karakter

'Wat ik er bijzonder aan vind', zegt Buising, 'is dat een rijtjeswoning bekend staat als een simpel iets en niet bijzonder, maar dat ik er in mijn ontwerp toch individualiteit aan heb kunnen geven. Je ziet duidelijk dat het vier verschillende woningen zijn, met elk een eigen karakter.'
Ik vond het leerproces belangrijker dan het geld dat ik voor m'n ontwerp kreeg
Johvanni Buising
Buising woont dus in 'Twaide Mond' en gaat regelmatig in Musselkanaal buurten om te zien hoe de bouw vordert. 'Even een fotootje maken en de architect uithangen', grapt hij.

Eigen onderneming

Of Buising als student voor zijn ontwerp eigenlijk kreeg betaald? 'Tijdens m'n stage kreeg ik m'n algemene stagevergoeding', legt hij uit, 'maar tijdens die stage ben ik ook begonnen aan m'n eigen onderneming. Vanuit die onderneming heb ik het project mogen visualiseren, dus op die manier heb ik wel inkomsten genoten.'
Niet dat dat voor hem heel belangrijk was, want: 'Ik vond het leerproces belangrijker dan het inkomen.'

'Bovenaan m'n cv'

Buising heeft z'n studie inmiddels afgerond en werkt tegenwoordig fulltime in zijn bedrijf De Impressie. 'Ondanks corona heb ik het hartstikke druk', zegt hij.
De vier rijtjeshuizen in Musselkanaal staan in ieder geval mooi op z'n cv. 'Helemaal bovenaan', lacht hij.