'Aanleg Kattenbrug in strijd met bestemmingsplan' (update)

Vanaf het Gedempte Kattendiep wordt gewaarschuwd voor de afsluiting
Vanaf het Gedempte Kattendiep wordt gewaarschuwd voor de afsluiting © Nico Swart/RTV Noord
De aanleg van de nieuwe Kattenbrug in Groningen is in strijd met het bestemmingsplan en moet daarom onmiddellijk worden stilgelegd. Dat vindt jurist en galeriehouder Kors van Bladeren.
Hij vocht het verlenen van de omgevingsvergunning dinsdag aan bij de bestuursrechter, nadat hij eerder al bezwaar aantekende bij de gemeente. Zijn Galleria Unexpected zit recht tegenover de plek waar de nieuwe brug komt, in een monumentaal pand op de hoek van het Kattendiep en het Schuitendiep.

Busverkeer

Van Bladeren vindt niet alleen dat de brug het monumentale stadsgezicht aantast, ook vreest hij de gevolgen van het busverkeer. De gemeente laat de Kattenbrug aanleggen zodat de bussen van de Grote Markt kunnen verdwijnen.
Ik denk niet dat die duizend bussen die er straks langs komen de monumentale panden ten goede komen
Kors van Bladeren - galeriehouder
'Ik denk niet dat die duizend bussen die er straks langs komen de monumentale panden ten goede komen', stelt de galeriehouder.

Brug staat niet in bestemmingsplan

Volgens Van Bladeren is de bouw van de brug bovendien illegaal, omdat het bestemmingsplan daarvoor niet de ruimte biedt.
'Op de plankaart voor het Schuitendiep staat wel een aanwijzing voor de bestemming 'water' en er is een strook ligplaatsen voor de woonschepen te zien, maar er is geen brug of andere verkeersmogelijkheid ingetekend. Ook is er geen gedeelte voor de brug weggehaald uit de strook ligplaatsen', betoogt hij.

Hoop op snelle uitspraak

De galeriehouder en jurist denkt een sterke zaak te hebben. Toch maakt hij zich zorgen, omdat de bestuursrechter doorgaans zes weken de tijd nodig heeft om uitspraak te doen. 'Maar de bouw gaat zo snel, dat die brug er dan allang ligt', vermoedt Van Bladeren. Hij heeft de rechtbank daarom gevraagd sneller uitspraak te doen.
Hij overweegt bovendien 'vandaag of morgen' een kort geding aan te spannen om de bouw meteen stil te laten leggen. Eerder stapte Van Bladeren al naar de voorzieningenrechter om de kap van bomen voor de Kattenbrug te voorkomen. Hij verloor die zaak, waarop de bomen meteen werden geveld en de bouw van de brug begon.

Reactie gemeente Groningen

In een schriftelijke reactie stelt de gemeente Groningen dat zij dinsdag bij de rechter heeft aangegeven dat de aanleg van de brug niet in strijd is met het bestemmingsplan.
Volgens de gemeente staat in het bestemmingsplan Openbaar Vaarwater dat additionele voorzieningen, waaronder bruggen, zijn toegestaan binnen gronden met de bestemming 'water'. Daarnaast beroept de gemeente Groningen zich op een regel dat bouwwerken voor verkeersdoeleinden, zoals bruggen, zijn toegestaan.
Aan het eerdere bericht is een toelichting van de gemeente toegevoegd.