Korte plasser

Mooi man, dachten de media zo’n tien jaar geleden. (“Minstens elf jaar! Bereid je eens voor, stumperd!”). Door e-mail te koppelen aan internet kunnen we lezers direct en zonder tussenkomst van een redacteur laten reageren op het nieuws.
Dat is nog eens (“homo!!”) wat anders dan de lezerspagina in de krant, waarbij de reacties van mensen altijd vakkundig werden geredigeerd en ingekort.
Het begin was veelbelovend, maar dat duurde niet erg lang. Het systeem (“Neuk het siesteem!”) had een nadeel. Mensen die inhoudelijk reageerden op nieuwsberichten, en dat waren er in het begin heel wat, werden onmiddellijk weggezet door mensen met een kort lontje (“Nee joh, korte plasser!”).
In den beginne werd niets geredigeerd. Vervolgens werd een redacteur (“Goebbels zal je bedoelen”) aangewezen die de ergste vuilnis er tussenuit moesten halen. Mooie baan, man. Elke dag rooie oortjes en nieuwe woorden leren. Aambeienschoffelaar, aarsbeffer, afzuigroodkappie (“Je vergeet augurkenturk!”) . En dan zijn we nog maar bij de letter A.
Maar ook het verwijderen van wettelijk strafbare reacties werkte onvoldoende. In bijna elke reeks van reacties ontwikkelde zich hetzelfde patroon. De eerste mensen reageren op het nieuws. De volgende reaguurders reageren op elkaar, dat is immers een stuk spannender. Mensen die wél iets zinnigs te melden hebben haken af, want die hebben geen zin in anonieme, puberale schijngevechtjes over niets.
Het gaat ongeveer zo:

Automobilist zwaargewond na botsing tegen boom


(zeven reacties)
FRED DE GROOT: Ik woon in de buurt, er gebeuren regelmatig ongelukken op die weg. Die bocht is onoverzichtelijk.
ANONIEMPJE: dat zel em leren. Autorijden is moeilijk.
TYFUSLEIER: wat een gezeik, anoniempje, je weet geeneens wat er gebeurt is. Ik mag leien dat je zelf eens tegen een boom rijt.
WATSKEBEURT: Ik heb een grote lul.
AMOEBE: Het is de schuld van de provincie, die planten overal bomen, want dan krijgen hun stemmen van linksen en kunnen ze weer hun zakken vullen.
TUKTUK: Fred de Groot, hij moet doodt.
HEMAWORSTJE: anoniempje, zoek iets om seks mee te hebben, je bent er aan toe.
Afijn, dit werkt dus niet. Als ik nu naar onszelf en naar andere media kijk, zijn we eigenlijk weer terug bij af. Sommige media hebben de mogelijkheid tot reageren helemaal of tijdelijk uitgezet (“Stelletje laffe honden!”). Alle reacties worden vooraf bekeken. Sinds kort vragen wij mensen hun eigen naam en e-mail adres te gebruiken als ze op iets willen reageren. Dat levert minder reacties op, maar ja, 800 keer ongezien de tyfus! schiet ook niet op.
Je komt er nooit achter wie precies verscholen gaan achter de anonieme scheld- en klaagkanonnades. Toch zijn ze op straat makkelijk te herkennen, zei laatst iemand tegen mij. Ze kijken je nooit recht in de ogen (‘omdat je zo lelijk bent, afgelikte hondenbeffer!”).