Eemsdelta wil verbetering van het beheer van windmolengeld

Met de komst van de windparken Geefsweer en Oosterhorn zijn er steeds meer gebiedsfondsen actief binnen de gemeente Eemsdelta. Op initiatief van de VVD gaat de gemeente kijken of het beheer van die fondsen samengevoegd kan worden, om zo kosten te besparen.

Het gaat bijvoorbeeld om bankkosten of kosten om te controleren of het geld op de juiste manier wordt verdeeld.

De initiatiefnemers van de windparken steken jaarlijks een deel van de opbrengst in een gebiedsfonds., ter compensatie van de overlast voor omwonenden. Het gaat meestal om grote bedragen: in het gebiedsfonds voor Geefsweer komt bijvoorbeeld ieder jaar dat de molens draaien ruim 90.000 euro binnen.

Speeltuin

De omliggende dorpen bepalen zelf waar het geld naartoe gaat (al komen ze daar zelf niet altijd uit). Meestal gaat een deel naar de omwonenden en een deel naar projecten, zoals het opknappen van het dorpshuis of het aanleggen van een nieuwe speeltuin.

In de gemeente Eemsdelta zijn nu drie gebiedsfondsen actief: voor windpark Delfzijl Noord, windpark Oosterhorn en windpark Geefsweer. Als windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding wordt aangelegd, komt ook hier ook een apart gebiedsfonds voor.

Beter organiseren

‘Doordat er meerdere fondsen zijn, hebben we ook te maken met dubbele beheerskosten. Als we de gebiedsfondsen centraal gaan beheren, dan besparen we op bankkosten en organisatiekosten’, zegt raadslid Eduard Mulder van de VVD.

Wethouder Hans Ronde (VVD) zegt zich ervan bewust te zijn dat er geld verloren gaat als het voor elk fonds apart wordt geregeld. Hij sluit zich aan bij de opmerking van zijn partijgenoot: ‘We gaan onderzoeken hoe we dit het beste kunnen organiseren en welke risico’s hieraan verbonden zijn.’

Meer compensatie

Ook vraagt Mulder zich af wat de mogelijkheden zijn als een dorp projectgelden wil inzetten voor meer compensatie aan direct omwonenden. Ronde zei eerder al toe te kijken naar de mogelijkheden hiervoor, nadat omwonenden van windpark Oosterhorn hierover aan de bel trokken.

Lees ook:
- Naast de lasten ook de lusten: zó profiteert Delfzijl van windenergie

- 'Dit bedrag is een schijntje vergeleken met de overlast die je ervan hebt'

- Hoe verdeel je een windfonds? Omwonenden en dorpen komen er na drie jaar niet uit

Meer over dit onderwerp:
EEMSDELTA duurzaamheid windmolens
Deel dit artikel:

Recent nieuws