Hebben gezinsleden ongemerkt corona gehad? Lifelines onderzoekt het

Een kind in thuisquarantaine krijgt zijn eten
Een kind in thuisquarantaine krijgt zijn eten © ANP
Waarom test het ene gezinslid wél positief op corona, terwijl de rest van het gezin het virus in veel gevallen niet krijgt? Op die vraag zoeken de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en het RIVM antwoord onder de deelnemers aan het coronaproject van bevolkingsonderzoek Lifelines.
Hiervoor wordt bij vijfhonderd gezinnen in Noord-Nederland gekeken naar antilichamen in het bloed.

Ongemerkt besmet geraakt

Door het bloed van de deelnemers te onderzoeken wordt bepaald of ook andere gezinsleden corona-antilichamen hebben. Als dat zo is, betekent dit dat zij - mogelijk ongemerkt - corona hebben gehad. De onderzoekers denken daarmee een aantal vragen te kunnen beantwoorden.
'Zo kan worden nagegaan hoe goed deze mensen beschermd zijn om opnieuw corona te krijgen en of zij anders reageren op vaccinatie. Ook wordt onderzocht in hoeverre ouderen jongere huisgenoten besmetten en omgekeerd.'
Misschien zijn er plekken in het DNA te vinden die ervoor zorgen dat mensen beschermd zijn tegen corona
Lude Franke - Hoogleraar Genetica UMCG

Sneller ernstig ziek, of juist beschermd?

De informatie uit dit bloedonderzoek wordt samengevoegd met de negentien vragenlijsten die Lifelines-deelnemers eerder al invulden. Daarin werd onder meer gevraagd of mensen klachten hebben gehad die passen bij een corona-infectie, zegt Lude Franke, hoogleraar Genetica van het UMCG.
'Die informatie geeft nieuwe inzichten in de besmettingen in huishoudelijke kring. We hebben al plekken op het DNA gevonden die ervoor kunnen zorgen dat mensen sneller ernstig ziek worden door een corona-infectie, misschien zijn er ook wel plekken in het DNA te vinden die ervoor zorgen dat mensen beschermd zijn tegen het krijgen van corona of symptomen.'
Uit eerdere data van Lifelines bleek dat in achttien procent van de deelnemende huishoudens met kinderen ten minste één gezinslid besmet geweest met corona.