Kolencentrale RWE in Eemshaven krijgt groen licht voor bijstook biomassa

De RWE-kolencentrale in de Eemshaven
De RWE-kolencentrale in de Eemshaven © FPS/Jos Schuurman
De provincie Groningen wil energiemaatschappij RWE toestemming geven om 15 procent extra biomassa bij te stoken in zijn kolencentrale in de Eemshaven.
Deze week is de ontwerp-beschikking die dat regelt goedgekeurd door Gedeputeerde Staten.
Volgens gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) voldoet de aanvraag van RWE aan de geldende regels, en moet de aanvraag voor extra bijstook daarom worden goedgekeurd.

Bentoniet

Met de 15% extra kan RWE in totaal 30% biomassa gaan bijstoken. Het gaat om bentoniet, een soort klei uit de voedingsmiddelenindustrie die verzadigd is met plantaardige oliën.
Voordat het zover is volgt er eerst een inspraaktermijn van zes weken waarin bezwaar kan worden gemaakt tegen het voornemen van de provincie. Daarna kan de vergunning eventueel definitief worden vastgesteld. Tjeerd van Dekken: 'Vanaf wanneer die extra bijstook gaat plaatsvinden is afhankelijk van mogelijke procedures.'

Kritiek

RWE ziet biomassa als alternatief omdat er vanaf 2030 geen kolen meer mogen worden gestookt, vanwege de uitstoot van onder meer CO2.
Alhoewel er bij verbranding van biomassa ook CO2 vrijkomt zou dit toch milieuvriendelijk zijn, omdat er als compensatie bomen worden geplant die vervolgens weer CO2 kunnen opnemen. Critici stellen dat die compensatie veel te rooskleurig wordt voorgesteld.

Schade

Overigens eist RWE een schadevergoeding van de Nederlandse staat, omdat die het opwekken van elektriciteit met behulp van steenkool wil verbieden. Het bedrijf zegt daardoor 1,4 miljard euro schade te lijden.