'Voorlopers' controleren oostroute van Pronkjewailpad

Mathie en Tiny Hoenjet bij het Pronkjewailpad
Mathie en Tiny Hoenjet bij het Pronkjewailpad © RTV Noord
Met een stempelkaart bij de hand lopen Mathie en Tiny Hoenjet over de Boog bij Ziel. De twee lopen de oostroute (224 km) van het Pronkjewailpad. Op 1 april opent de route en in de laatste dagen voor april wordt de route voor de laatste keer gecontroleerd.
Het pad, uitgestippeld door de organisatie achter Tocht om de Noord, telt nu al een noordroute (250 km) en een zuidroute (350 km). In 2022 komt er ook een westroute (200 km).

Sticker en stempels

Bij Hotel/Restaurant Termunterzijl overhandigen Mathie en Tiny een sticker voor op het raam. Vanaf 1 april kunnen de wandelaars en fietsers van de oostroute bij het hotel hun 'stempel' halen. Dat gebeurt online, maar ook met een papieren stempelkaart. 'De sticker op het raam betekent dat er aandacht besteed wordt aan de wandelaar door middel van bijvoorbeeld een kopje koffie', vertelt Mathie Hoenjet.
De oostroute gaat onder andere door Uithuizen, Delfzijl, Termunten, Bad Nieuweschans, Oude Pekela, Winschoten, Wagenborgen en Appingedam. In totaal is het zo'n 224 kilometer. Waar je begint, dat mag je zelf weten. Het pad is van april tot en met oktober geopend.
Bekijk hieronder de reportage uit Noord Vandaag:
'Voorlopers' controleren nieuw Pronkjewailpad