Weg langs Van Starkenborghkanaal wordt toch 60 kilometer per uur

Het Van Starkenborghkanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos
Het Van Starkenborghkanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos © Jan Been/RTV Noord
De gemeente Westerkwartier gaat de maximumsnelheid op de weg tussen Gaarkeuken en Stroobos verlagen. Over een paar maanden mag op het hele traject nog maar 60 kilometer per uur worden gereden.
Nu gelden op het Hoendiep Noordzijde, de weg langs het Van Starkenborghkanaal, nog verschillende maximumsnelheden: 60 of 80 kilometer per uur. De gemeente wil aan die onduidelijkheid een einde maken.

Zorgen om verkeersveiligheid

Bovendien is de afgelopen weken uit snelheidscontroles door de politie gebleken dat er vaak te snel wordt gereden. Ook omwonenden trokken aan de bel: zij maken zich zorgen over de veiligheid van fietsers en voetgangers.
Door de maximumsnelheid te verlagen hoopt de gemeente dat te verbeteren.

Rond de zomer ingevoerd

De nieuwe maximumsnelheid gaat rond de zomer in. Meest in het oog springende verandering is de nieuwe belijning: de rijbaan wordt versmald door het aanbrengen van fietsstroken. Ook komt er nieuwe bebording en wordt het getal 60 op verschillende plekken op de rijbaan geverfd.
Door geregeld 'smileyborden' op te hangen, kunnen bestuurders zien of zij niet te hard rijden. Uiteindelijk gaat de politie ook snelheidscontroles uitvoeren.

Raad besloot eerder tot vangrail

Eind januari besloot de gemeenteraad van Westerkwartier al om een vangrail langs het Van Starkenborghkanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos te plaatsen na meerdere dodelijke ongelukken.
De voltallige oppositie gaf toen echter aan een vangrail niet genoeg te vinden: de partijen wilden ook snelheidsbeperkende maatregelen. Door de maximumsnelheid op het 5,5 kilometer lange traject nu te verlagen, komt het gemeentebestuur van Westerkwartier aan die wens tegemoet. Uit berekeningen van de gemeente blijkt dat het verschil in rijtijd ongeveer 90 seconden is.