Cultuurorganisaties staan zelf 170.000 euro af aan kunstenaars zonder subsidie (update)

Acht Groningse culturele instellingen beginnen zelf een snelloket voor kunstenaars en zzp'ers in de culturele sector die buiten de bestaande regelingen vallen. Met de subsidieregeling kunnen zij alsnog steun krijgen voor nieuwe producties.

De organisaties stellen een deel van de steunbudgetten van de Rijksoverheid beschikbaar aan hun minder bedeelde collega's. In totaal ligt er 170.000 euro klaar.

Vanuit culturele sector

Normaal gesproken nemen lokale overheden het voortouw bij het optuigen van dit soort regelingen, maar in dit geval komt het initiatief en het budget vanuit de culturele sector zelf.

Het steunloket is opgezet door het Noord Nederlands Toneel, Noord Nederlands Orkest, Club Guy & Roni, Noorderzon, Eurosonic Noorderslag, het Jonge Harten Festival, het Grand Theatre en Het Houten Huis. Ook de gemeente en provincie Groningen en de Kunstraad Groningen zijn betrokken.

De grote instellingen kunnen eigenlijk niet bestaan zonder de kleine; het hele netwerk is belangrijk
Mark Hospers namens de acht cultuurinstellingen

Steunbijdragen

De acht cultuurinstellingen kregen vorig jaar een steunbijdrage van het Rijk om hun organisatie draaiende te houden, ontslagen onder medewerkers te voorkomen en om bijvoorbeeld leveranciers tegemoet te komen. Ze merkten echter dat het 'lastig was om het fijnmazige netwerk van Groningen op deze manier te bereiken'.

Met het snelloket hopen ze een deel van de steungelden alsnog te kunnen verdelen, zodat Groningen 'een breed en divers cultureel veld' behoudt. 'Elke individuele kunstenaar en zzp'er draagt bij aan het culturele Groningen waar wij allen zo trots op zijn', zo stellen de initiatiefnemers.

‘Bij subsidies ligt de nadruk altijd op grotere instellingen, maar de hele keten van cultureel Nederland moet het halen. De grote instellingen kunnen eigenlijk niet bestaan zonder de kleine; het hele netwerk is belangrijk’, legt Mark Hospers namens de initiatiefnemers uit.

Mag dit wel?

Mogen de instellingen de subsidies eigenlijk wel uitdelen? ‘Zeker’, zegt Hospers. ‘De overheid wil dat het geld neerdaalt in de sector. Dit mag en het is een fantastische oplossing.’

Toch benadrukt Hospers dat de problemen in de culturele sector nu niet ineens voorbij zijn. ‘Het is bedoeld als een gebaar. Om te zeggen: Hou nog even vol.’

Op is op

Vanaf 1 april kunnen Groningse (podium)kunstenaars en zelfstandigen in de cultuursector subsidie aanvragen via de website van de Kunstraad. Kleine projecten kunnen ieder aanspraak maken op 2.500 euro, voor grotere projecten is 5.000 euro beschikbaar.

Daarbij geldt dat de aanvragen op volgorde van binnenkomst worden behandeld, zolang het potje nog niet leeg is.

Dit bericht is aangevuld met uitspraken van Mark Hospers namens de acht cultuurinstellingen.

Lees ook:
- Ons coronablog

Meer over dit onderwerp:
esns uitagenda kunst_en_cultuur Ondernemers
Deel dit artikel:

Recent nieuws