OM: NAM bracht geen levens in gevaar (update)

Een woning met schade in het aardbevingsgebied in Slochteren
Een woning met schade in het aardbevingsgebied in Slochteren © ANP
Er is geen bewijs voor opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen door de NAM. De strafrechtelijke vervolging van het gaswinningsbedrijf moet daarom worden gestaakt. Dat zegt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.
Dat is de uitkomst van een jarenlang onderzoek door het OM. De zaak werd aangespannen door de Groninger Bodem Beweging en een paar individuele klagers.

Bewijsvoering

In 2017 stelde het Hof dat er aanwijzingen zijn dat de NAM door gaswinning opzettelijk woningen heeft beschadigd waardoor concreet levensgevaar ontstond. Maar er was onvoldoende bewijs, daarom moest het OM onderzoek doen.
Het OM concludeert dat er ‘sprake is van aanzienlijke schade aan woningen als gevolg van de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen’. Maar, schrijft het OM, door die schade is in geen enkel geval ‘concreet gevaar voor het leven van bewoners’ ontstaan.
Dit oordeel doet niets af aan het leed van de gedupeerden
Diederik Greive - hoofdofficier OM Noord-Nederland
Er is daarom geen bewijs voor het ‘opzettelijke strafrechtelijk verwijtbaar handelen door de NAM’, concludeert het OM. De rechtbank moet de vervolging daarom definitief stopzetten, vindt het OM.

Langs andere wegen

Hoofdofficier Diederik Greive denkt dat het leed van gedupeerden ‘langs andere wegen moet worden gecompenseerd’. ‘Het strafrecht biedt in deze zaak geen reële oplossing voor de problemen van de klagers’.
'We willen benadrukken dat met deze beoordeling niets wordt afgedaan aan het concrete leed dat klagers en andere gedupeerden tot op de dag van vandaag ondervinden van de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. En de daarmee gepaard gaande gevoelens van onveiligheid’, zegt Greive.
Dit is een belangrijke stap
Johan Atema - directeur NAM
Het Gerechtshof gaat nu aan de slag met de uitkomsten van het onderzoek en kan al dan niet besluiten om te stoppen met de vervolging. Het zal naar verwachting nog maanden duren voordat het Gerechtshof die uitspraak doet.

Reactie NAM

Directeur Johan Atema van de NAM noemt de beslissing van het OM ‘goed nieuws’.
‘Dit besluit heeft de officier genomen na een uitgebreid onderzoek naar de feiten en verklaringen van betrokkenen. We moeten uiteraard nog wel de instemming van het Hof afwachten, maar dit is een belangrijke stap.’
Verder schrijft het bedrijf het te betreuren dat Groningers 'aanzienlijke overlast en schade hebben ondervonden van de bevingen'.
'De onrust die dat veroorzaakte heeft diepe sporen achtergelaten bij veel Groningers en heeft de levens van een groot aantal bewoners ingrijpend veranderd. Dat spijt de NAM.’

Bodem Beweging: 'Onbegrijpelijk'

De Groninger Bodem Beweging noemt het stoppen van de strafrechtelijke vervolging van de NAM door het OM 'onbegrijpelijk'.
'Ongeveer 15.000 huizen worden versterkt, omdat de kans te groot is dat bij een zware aardbeving huizen instorten. Als dat geen levensgevaar is, begrijp ik het niet meer', zegt voorzitter Jelle van der Knoop.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van de NAM.