Waddenfonds trekt 1,6 miljoen euro uit voor verziltingsproject

Onderzocht wordt onder meer welke aardappelrassen het best gedijen in zoutere omstandigheden
Onderzocht wordt onder meer welke aardappelrassen het best gedijen in zoutere omstandigheden © Stefan Bleeker/RTV Noord
Het Waddenfonds steekt 1,6 miljoen euro in het project Zoet op Zout, waarin onderzocht wordt hoe boeren in de noordelijke kleistreek bij het Lauwersmeer zich kunnen aanpassen aan verzilting.
Verzilting wordt veroorzaakt door zeespiegelstijging en klimaatverandering. Hierbij neemt het zoutgehalte van het water en de bodem geleidelijk toe. Daardoor komt de beschikbaarheid van zoet water voor de landbouw onder druk te staan.

Zouttolerante aardappelen

In het project Zoet op Zout worden manieren onderzocht waarmee de oprukkende verzilting het hoofd kan worden geboden. Zo wordt er gekeken naar welke aardappelrassen het best gedijen in zoutere omstandigheden. Ook wordt er verder gewerkt aan anti-verziltingsdrainage en de ondergrondse opslag van zoet water, waarmee eerder al op kleinere schaal ervaring is opgedaan.
Het project Zoet op Zout is een initiatief van boeren, kennisplatform voor pootaardappelen The Potato Valley en adviesbureau Acacia Water. Het totale project kost 3,6 miljoen euro.

Waddenfoodroutes

Het Waddenfonds maakte vrijdag ook bekend 985.000 euro te investeren in het project Waddengastronomie, waarin duurzame, streekeigen waddenproducten zoals groenten en vis beter vermarkt kunnen worden.
Producenten van deze waddengewassen, vissers en horecaondernemers trekken hierbij samen op. Het idee is om speciale Waddenfoodroutes op te zetten zodat toeristen kunnen ontdekken welke producten en smaken de Waddenregio te bieden heeft.