Kamervragen over 1,5 miljard euro compensatie Shell voor stoppen gaswinning

Tweede Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA) hebben schriftelijke vragen gesteld over de 1,5 miljard euro die Shell en ExxonMobil zouden hebben ontvangen als compensatie voor het afbouwen van de gaswinning in Groningen.

Dagblad Trouw schrijft zaterdag dat de oliebedrijven 1,5 miljard euro aan tegemoetkoming is 'betaald' door de staat. De bedrijven zouden het geld sinds 2018 als extra winst mogen houden, omdat de gaswinning eerder stopt.

Volgens journalist Wendelmoet Boersema staat de extra compensatie in recente Kamerstukken. Over de gaswinning schreef ze het boek 'Gronings goud – over de macht van het gas en de rol van Rusland’, dat zaterdag uitkwam.

'Klopt het bedrag?'

De Kamerleden willen van de ministers weten of het genoemde bedrag klopt. Een groot deel van de gemaakte afspraken zijn geheim. Beckerman en Nijboer vragen zich af of de notulen toch openbaar kunnen worden.

Afkeurende reacties

Shell en ExxonMobil lieten al eerder weten meer geld te willen voor het sneller dichtdraaien van de gaskraan. De bedrijven kregen een voorschot van 90 miljoen euro. In de Tweede Kamer werd afkeurend gereageerd op dat verzoek.

De schriftelijke vragen van Beckerman en Nijboer zijn voorgelegd aan de demissionaire ministers Bas van 't Wout van Economische Zaken en Klimaat, Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Wopke Hoekstra van Financiën. Ministers moeten daar binnen drie weken op reageren.

Lees ook:
- Kamerleden boos om eis van Shell en Exxon om meer geld: ‘Het is een schande’
- Shell en Exxon willen meer geld voor stoppen met gaswinning

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws