Man die zijn Husky levend begroef, mag onder begeleiding weer een hond

Een husky (niet de hond in kwestie)
Een husky (niet de hond in kwestie) © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Een 61-jarige man uit Muntendam, die in mei 2015 zijn Husky op gruwelijke wijze doodde, mag van de rechter onder begeleiding van de reclassering weer een hond. De man wil een Duitse herder.
De Muntendammer wordt tot eind september door de reclassering begeleid. De rechter vindt het een goed idee om de laatste periode van dit toezicht hiervoor te gebruiken.

Tiewraps en duct-tape

De Muntendammer kreeg in september 2017 een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand voor ernstige dierenmishandeling die hij pleegde in zijn toenmalige woonplaats Veendam.
Hij bond de poten van het dier met tiewraps vast en zijn snuit dicht met duct-tape. Hij schopte de Husky in de buik, sloeg de hond tegen de muur van de schuur en begroef hem terwijl het dier vermoedelijk nog leefde.
De man kreeg naast de taakstraf een proeftijd opgelegd waarin hij geen dieren mocht houden. Voor de kanarie die de man had, werd een uitzondering gemaakt.

Hele leven een hond gehad

De proeftijd van de man werd tussentijds verlengd tot september van dit jaar. Daarna mag hij sowieso weer dieren houden. Zijn wens om weer een hond te hebben is groot, zei hij tegen de rechter. Hij heeft zijn hele leven herders gehad en wil nu weer een herder.
'Dat moeten wij dan [nu alvast] maar doen, dan kunt u onder toezicht nog even oefenen', zei de rechter. 'U moet dan controles toestaan. En gaat het niet goed, dan is het einde oefening.'