Stukje geschiedenis bij Borg Verhildersum tegen de vlakte

De zieke kastanje valt om
De zieke kastanje valt om © RTV Noord
Op het landgoed van Borg Verhildersum in Leens is dinsdag een oeroude kastanjeboom gekapt. Dat gebeurde om veiligheidsredenen, want de boom was ziek.
Hij is misschien wel twee eeuwen oud, maar niemand weet het zeker. Als bomen konden spreken dan had deze knoestige kastanje veel te vertellen.

'Bijzondere klus'

Inmiddels heeft de tijd vat op de boom gekregen; hij werd hol, kreeg last van bruinrot en verloor takken bij de minste of geringste windvlaag. Onveilig dus. En dat is een kolfje naar de hand van Landschapsbeheer Groningen, dat weet wel raad met zulke bomen: 'Net als mensen hebben bomen ook een beperkte levensduur', zegt omzager Peter Snijder van Landschapsbeheer. 'Zulke grote bomen heb je niet elke dag, wel een bijzondere klus dit.'

Verlies voor de borg

Op de borg betreuren ze het verlies, want de oorspronkelijke bewoners, familie Tjarda van Starkenborg, moeten de boom ook nog hebben gekend. En met deze boom gaat dus ook een klein stukje geschiedenis verloren.
Wel wordt er een nieuwe boom geplant op het borgterrein. Een kastanjeboom wordt het niet, maar wel een linde, die ook heel oud kan worden.
Bekijk hoe de boom omgezaagd wordt
Oeroude kastanjeboom gekapt