Eemsdelta is faliekant tegen windmolens op de zeedijk

De gemeente Eemsdelta werkt niet mee aan het plan voor de bouw van drie of vier grote windmolens op de zeedijk langs de Eems-Dollard. De raad is het er unaniem over eens dat dit te veel nadelige gevolgen zal hebben voor de natuur en omwonenden. De kans dat de windmolens er daadwerkelijk gaan komen, wordt hiermee uiterst klein.

Verschillende natuur- en bewonersorganisaties keerden zich eerder al tegen het plan.

'Vogels worden slachtoffer'

Waterschap Hunze en Aa's wil samen met RWE Windpower windmolens plaatsen op de dijk tussen de Oterdumer Driehoek en de Johannes Kerkhovenpolder. Daarmee wil het waterschap zestig procent van de totale energiebehoefte duurzaam opwekken.

Het Groninger Landschap, de Waddenvereniging en andere natuurorganisaties waarschuwen dat het gebied cruciaal is voor tienduizenden vogels en vleermuizen. 'De kans op slachtoffers door aanvaringen is heel groot, het hele jaar door', zei directeur Marco Glastra als inspreker bij de raadsvergadering.

Onrust wegnemen

De oproep om niet mee te werken komt van raadslid Ina Schenkel van de ChristenUnie in Eemsdelta: 'Het is belangrijk om de onrust bij inwoners en natuurorganisaties weg te nemen en duidelijkheid te verschaffen.' Alle partijen steunen die oproep.

Dorpsbelangen Borgsweer en de Klankbordgroep Termunten/Termunterzijl keerden zich eerder tegen het plan. Zij kijken al uit op de nieuwe windparken Oosterhorn en Geefsweer en willen er niet nog meer windmolens bij.

Niet overrulen

Nu de gemeente Eemsdelta niet meewerkt aan het plan, is de kans klein dat de windmolens er zullen komen. Wethouder Hans Ronde (VVD) - die de oproep ook steunt - verwacht dat de provincie de gemeente niet zal overrulen.

Deel dit artikel:

Recent nieuws