Ook onderzoek naar bromtonen bij windpark Geefsweer

De gemeente Eemsdelta gaat onderzoeken of molens van windpark Geefsweer bij Delfzijl ook bromtonen veroorzaken. Vanuit de omliggende dorpen komen klachten hierover binnen.

In januari werd duidelijk dat vier molens van windpark N33 bromtonen veroorzaken. Meer dan honderd mensen uit de gemeenten Midden-Groningen, Veendam en Oldambt stuurden klachten hierover naar de gemeenten.

Metingen uitvoeren

Volgens raadslid Martijn Meijer van Lokaal Belang Eemsdelta horen mensen uit Wagenborgen en Borgsweer eenzelfde toon. De partij vindt daarom dat er ook een onderzoek moet komen naar mogelijk laagfrequent geluid bij windpark Geefsweer.

Wethouder Hans Ronde (VVD) liet weten dat de molens van een ander type zijn dan die bij de N33. Wel wil hij een onderzoek instellen naar mogelijke bromtonen: 'Als mensen er hier ook last van hebben, moeten we dat onderzoeken. Ik ga kijken of het mogelijk is om metingen uit te voeren.'

Wat zijn bromtonen precies? Sander Schieving maakte eerder deze animatie hierover

Gezondheidsklachten

Laagfrequent geluid is voor de meeste mensen niet direct waarneembaar, maar sommigen kunnen er wel last van hebben. Het gaat om klachten als slapeloosheid, stress en hartklachten. Wetenschappers hebben nog geen eenduidige verklaring of deze klachten een direct gevolg zijn van bromtonen.

Ontwikkelaar RWE van windpark N33 heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de bromtonen. Siemens, de leverancier van de molens, is bezig met experimenten bij een proefopstelling in Denemarken.

Bekijk in de reportage hieronder hoe omwonenden van windpark N33 de bromtoon ervaren:

Blijven 's nachts doordraaien

Ondanks dat er nog onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak, willen RWE en Yard Energy de windmolens 's avonds en 's nachts wel laten doordraaien. Tegenwind N33 bereid zich voor om naar de rechter te stappen om af te dwingen dat de molens 's nachts stil worden gezet.

Lees ook:
- Bromtonen waargenomen bij zuidelijke molens van Windpark N33 (update)
- Specialist over laagfrequent geluid Windpark N33: 'Je hoort gewoon een bromtoon'
- Omwonenden over bromtonenonderzoek: 'Wij zijn dus niet gek'

Meer over dit onderwerp:
EEMSDELTA N33 duurzaamheid windmolens
Deel dit artikel:

Recent nieuws