Hunze en Aa's verbaasd dat Eemsdelta niet meewerkt aan windmolenplan

Een van de windmolens
Een van de windmolens © RTV Noord
Waterschap Hunze en Aa's vindt dat de gemeente Eemsdelta te snel 'nee' zegt tegen de komst van windmolens op de zeedijk langs de Eems-Dollard. 'Er ligt geen intentieverklaring, er ligt geen plan, dus het is te voorbarig', zegt bestuurder Inge Eshuis (Water Natuurlijk).
De gemeenteraad van Eemsdelta besloot woensdagavond unaniem dat de gemeente niet meewerkt aan de bouw van windturbines op de dijk. Volgens de raad hebben de molens te veel nadelige gevolgen voor de natuur en omwonenden.

Deel energie duurzaam opgewekt

RWE Windpower wil drie of vier grote windmolens plaatsen tussen de Oterdumer Driehoek en de Johannes Kerkhovenpolder. In december steunde het algemeen bestuur van waterschap Hunze en Aa's dat idee al, omdat daarmee een deel van de energiebehoefte op eigen grondgebied duurzaam wordt opgewekt.
Dat de gemeente Eemsdelta daar nu een stokje voor steekt, verbaast waterschapsbestuurder Eshuis: 'Ik snap wel dat het gebaseerd is op een mogelijke ontwikkeling, maar er ligt op dit moment nog niets concreets. Er is geen locatie, alle belangen rond ecologie en landschappelijke inpassing moeten nog worden afgewogen. Dus ik vind het een beetje voorbarig.'

Ook geen steun van provincie

Nu de gemeente Eemsdelta aangeeft niet mee te werken, wordt de kans uiterst klein dat de windmolens er komen. De zeedijk valt buiten het gebied waar windmolens mogen komen. De provincie Groningen wil er alleen een vergunning voor geven als de gemeente, omwonenden en andere betrokken partijen achter het plan staan.
'We zijn voorstander van de ambities van de waterschappen om energieneutraal te worden. We adviseren hen dan ook om in een voeg stadium het gesprek aan te gaan met de gemeenten over hoe zij energieneutraal kunnen worden', laat de provincie weten.
Zes natuurorganisaties, waaronder Het Groninger Landschap en de Waddenvereniging, en verschillende bewonersgroepen keerden zich eerder al tegen het plan. Volgens de natuurorganisaties zullen veel vogels en vleermuizen slachtoffer worden. Ook vinden ze de windmolens niet passen langs de Eems-Dollard, dat deel uitmaakt van werelderfgoed De Wadden.

Nog geen alternatief

Eshuis laat namens het waterschap weten dat er nog geen andere plannen zijn om elders windmolens of zonnepanelen te plaatsen: 'Al onze gronden zijn beschikbaar voor de opwekking van duurzame energie. Het zijn externe partijen die plannen mogen aanvragen om windmolens te plaatsen op onze gronden.'