Geluid lawaaiviaduct deels weggenomen, maar 'overlast is er nog steeds' (update)

Het gewraakte tijdelijke viaduct over de Paterswoldseweg in de stad Groningen zorgde enige tijd voor nog meer overlast dan het al deed. Een losliggende plaat was de boosdoener.

Delen metaal raakten elkaar en dat produceerde een geluid dat keihard de slaapkamer binnendrong van onder meer Frannie Homburg. De viaductoverlast trekt al maanden een zware wissel op haar gemoedstoestand. 'Ik word 's nachts standaard wakker tussen drie en vier. Vanaf dat moment neemt het vrachtverkeer toe. Dan komt het allemaal op gang.'

Woensdagavond sprak ze de Groninger gemeenteraad toe, in tranen. 'Dankzij de slaapmedicatie van mijn arts kan ik nog wat uurtjes pakken', zei ze vol emotie tegen de aanwezige politici.

Extra overlast

Omwonenden worden al langere tijd uit hun slaap gehouden door het gedreun van het tijdelijke viaduct. De losliggende plaat bracht een nieuw soort overlast met zich mee. Het is overlast op overlast.

Die onweerswolk waarin we zitten, dag en nacht, dat vraagt heel veel energie
Frannie Homburg - omwonende viaduct

Het tijdelijke viaduct is aangelegd in verband met de aanpak van de nieuwe zuidelijke ringweg. Het contact met de aannemer verloopt goed, zegt Homburg. De losliggende plaat is donderdagavond na overleg vastgezet. Daarvoor werd een rijbaan afgesloten tussen 21.00 en 22.00 uur.

'Het is wel echt beter geworden', laat de bewoonster vrijdagochtend weten. 'Dat geluid is niet meer te horen, dus we zijn echt blij. De overlast is er nog steeds, maar het is niet meer zo erg als dat het was.'

Overlast blijft

Toch is daarmee de overlast nog niet verholpen. Het overige gebonk van het viaduct blijft. Ook dat geluid zorgt al maandenlang voor slapeloze nachten.

'Die onweerswolk waarin we nog steeds zitten, dag en nacht, dat vraagt heel veel energie.' Energie die er dikwijls niet is bij de buurtbewoners.

Homburg gebruikt medicatie om in slaap te komen. 'Dat klinkt heel ernstig, maar iedereen heeft zo zijn eigen overlevingsstrategie.'

Viaduct ingepakt

Over twee maanden wordt het lawaaiviaduct 'ingepakt', om het geluid zo veel mogelijk te isoleren. Bewoners hebben daar hun hoop op gevestigd. 'We hopen wel echt dat dat ons gaat helpen. Het is wel een beetje met scepsis, moet ik zeggen.'

Dit bericht is bijgewerkt nadat bekend werd dat de plaat is vastgezet, ook is een aanvullende reactie van de bewoonster toegevoegd.

Lees ook:
- 'Lawaaiviaduct' wordt eind mei ingepakt: 'Straks zitten we half jaar in het lawaai'
- Omwonenden lawaaiviaduct in Stad wanhoop nabij: ‘Dit is niet te doen!’

Deel dit artikel:

Recent nieuws