Lopend Vuur: Een vierde kabinet Rutte kan er wat mij betreft komen

Rutte wil verder als minister-president
Rutte wil verder als minister-president © Bart Maat/ANP
Een urenlang debat gisteren en vannacht in de Tweede Kamer over de verkenning voor een nieuw kabinet en uitgelekte notities. Mark Rutte moest diep door het stof.
Eerder verklaarde hij dat hij, als fractievoorzitter van de VVD, in het gesprek met de verkenners niet had gepraat over CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. Later bleek dat wel zo te zijn. Rutte zei dat dat geen leugen was, maar dat zijn geheugen hem op dit punt in de steek had gelaten.

Stinkende best

De PVV kwam met een motie van wantrouwen, maar die haalde het niet. De iets minder zware motie van afkeuring kreeg wel voldoende steun. Rutte hoeft daarom niet terug te treden en zal dat ook niet doen. Hij zegt zijn ‘stinkende best’ te gaan doen om het vertrouwen terug te winnen.
Ondertussen moet gebouwd worden aan een nieuw kabinet. De grootste partij, de VVD van Mark Rutte, neemt normaal gesproken het voortouw in de formatie. Sigrid Kaag van D66, de andere grote winnaar bij de verkiezingen, heeft laten weten dat dit wat haar betreft niet meer vanzelfsprekend is.
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de facebookpagina van Radio Noord.

1 april is niet grappig

Dat was ons Lopend Vuur van gisteren. Van de 5.332 stemmers is 44 procent het hier mee eens. 56 procent vindt 1 april wel grappig.