Anjet Daanje wint prijs voor beste Nederlandstalige prozaboek

Schrijfster Anjet Daanje
Schrijfster Anjet Daanje © Henk Veenstra
De Groningse Anjet Daanje heeft met haar negende roman 'De herinnerde soldaat' de F. Bordewijk-prijs gewonnen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt voor het beste Nederlandstalige prozawerk.
De jury vindt 'De herinnerde soldaat' een uitzonderlijk goed boek: ‘Slechts zelden verschijnt er een roman die werkelijk afwijkt, die de lezer niet zozeer behaagt, als wel betovert.'

Soldaat met geheugenverlies

Het boek gaat over een Belgische soldaat die na de Eerste Wereldoorlog zijn geheugen kwijt is en in een gesticht terecht komt. Na jaren wordt hij daar door zijn vrouw teruggevonden. Ze worden opnieuw verliefd, maar zijn verdwenen geheugen blijft voor problemen zorgen.
'Zelden werd in de literatuur met zoveel intensiteit getoond hoe wij invullen wat wij niet begrijpen', schreef de jury. Ze noemt het boek 'een levend bewijs van hoe literatuur ons kan meevoeren op een reis waarvan wij het bestaan niet konden vermoeden.’

Eerdere prijzen

Het boek werd eerder uitgeroepen tot Beste Groninger Boek 2020 en genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2020. De prijsuitreiking vond donderdagavond plaats in een online programma. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 6000 euro.