OM eist jeugddetentie voor dreigende dief (19) met schroevendraaier

Een willekeurige schroevendraaier
Een willekeurige schroevendraaier © Flickr
Een 19-jarige man uit Amersfoort hoorde voor twee gewelddadige diefstallen in Stadskanaal 150 dagen jeugddetentie tegen zich eisen, waarvan vijftig dagen voorwaardelijk. De officier van justitie eiste daarnaast ook een taakstraf van vijftig uur.
De 19-jarige was op 6 oktober in Stadskanaal door zijn vader de deur gewezen. In een benzinestation stal de man energiedrankjes. Hij werd betrapt en trok een schroevendraaier uit zijn jaszak. 'Wat moet je nou', zei hij tegen de medewerker en dreigde met het stuk gereedschap.
Hij was naar eigen zeggen overmoedig geworden door de harddrugs die hij had ingenomen. 'Zo ben ik normaal niet. Ik was roekeloos,' zei de 19-jarige tegen de rechter. Kort na de diefstal beroofde hij aan de Belgiëlaan een vrouw van haar telefoon. De vrouw stond bij de bushalte te wachten en werd bedreigd met een schroevendraaier.

Berouw

De 19-jarige werd kort na dit gebeuren aangehouden in een supermarkt, waar hij stennis schopte. De agenten namen hem mee naar het bureau en vonden tijdens het fouilleren een schroevendraaier. De agenten vergeleken hem met de dief op de beelden van het tankstation. Hij bleek dezelfde persoon te zijn.
De man bekende die diefstal en ook dat hij een vrouw van een telefoon had beroofd. Hij toonde vrijwel direct berouw. De man kwam na enkele dagen op vrije voeten, maar werd in zijn woonplaats weer opgepakt vanwege drugsbezit.

Jeugdstrafrecht

De man zit sindsdien weer vast. Volgens deskundigen kampt hij met een ontwikkelingsstoornis, waardoor hij jonger overkomt dan hij in werkelijkheid is. De officier stelde daarom voor het jeugdstrafrecht toe te passen en de jeugdreclassering de opdracht te geven de jongen te begeleiden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.