Rotaryclub Roden-Leek schenkt bankjes aan gemeente Westerkwartier

De bankjes worden overhandigd
De bankjes worden overhandigd © Gemeente Westerkwartier
De Rotaryclub Roden-Leek heeft zaterdag twee bankjes geschonken aan de gemeente Westerkwartier. De bankjes staan op het Natuurpad bij Marum en de Polmalaan bij Doezum. Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi van Westerkwartier was bij de overdracht aanwezig.
Het bankje bij Marum staat op de plek waar vroeger de tram tussen Marum en Drachten reed. Op die plek staat een oorlogsmonument ter herinnering aan de executie van vijf Nederlanders op 8 december 1944. De vijf werden door de bezetter gefusilleerd als vergelding voor een aanslag van het verzet op de stoomtrein van de Nederlandse Tramweg Maatschappij. Vorig jaar bleek, tijdens de voorbereiding op de herdenking van 75 jaar Vrijheid, dat het bankje was aangetast door betonrot en moest worden vervangen.

Drama

Ook het bankje aan de Polmalaan bij Doezum was aangetast en was aan vervanging toe. Dit bankje staat tegenover de gedenksteen die herinnert aan het drama rond IJe Wijkstra. Wijkstra schoot op 18 januari 1929 vier veldwachters dood bij zijn woning aan de Polmalaan.
Met de vervanging van de bankjes wil Rotaryclub Roden-Leek een bijdrage leveren aan de samenleving en herdenkings- en rustplaatsen creëren op bijzonder plekken in de gemeente Westerkwartier