Instellingen

Duitsland wil vanaf dinsdag negatieve test zien van reizigers uit Nederland

Een waarschuwingsbord bij de grensovergang bij Bad Nieuweschans
Een waarschuwingsbord bij de grensovergang bij Bad Nieuweschans © RTV Noord
Nederlanders die naar Duitsland reizen krijgen na Pasen te maken met strengere regels. Het Duitse beleid wordt aangescherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in ons land.
Dat betekent dat reizigers die vanuit Nederland de grens oversteken vanaf dinsdag meteen een negatieve coronatest moeten kunnen tonen. Voor grenswerkers geldt een uitzondering.
Zo'n negatieve coronatest is vanaf dinsdag ook nodig als je een supermarkt of tankstation over de grens bezoekt. Maar naar Duitsland gaan voor alleen boodschappen wordt ook sterk afgeraden, zegt Eems Dollard Regio-directeur Karel Groen. 'Neem het risico niet en blijf in Nederland', stelt hij.

Gebied met een hoog risico

Het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, maakte zondag bekend dat Nederland wordt aangemerkt als een 'hoogrisicogebied' vanwege de oplopende besmettingscijfers.
Buurlanden Tsjechië, Polen en Frankrijk hebben die aanduiding eerder al gekregen omdat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners boven de 200 per week ligt. Nederland zit al geruime tijd boven die grens. De laatste keer dat Nederland in een week tijd minder dan 200 positieve tests per 100.000 mensen had, was op 12 maart. Het weekcijfer stond zaterdag op 290,6.

Ook regels voor thuisisolatie

Nederlanders krijgen in Duitsland ook te maken met quarantaineregels. Reizigers die recent in een risicogebied of hoogrisicogebied zijn geweest. moeten zich voor vertrek naar Duitsland online aanmelden bij de overheid. Na aankomst volgt in principe tien dagen thuisisolatie. Die kan na vijf dagen worden beëindigd met een negatieve testuitslag. Niet alle deelstaten voeren echter hetzelfde coronabeleid en dat leidt ook tot regionale verschillen tussen de regels voor thuisisolatie.

Duitse lockdown verlengd

Duitsland heeft net als Nederland strenge maatregelen afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land zit al sinds december in lockdown. Die wordt steeds met enkele weken verlengd en dat gaat vaak moeizaam. Deelstaten en de landelijke overheid zitten niet altijd op dezelfde lijn.

Uitzondering voor transportbedrijven

Voor bedrijven die de grens over moeten, zoals transportbedrijven, gelden uitzonderingen voor zowel de test- als aanmeldverplichting, meldt de branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN). Bij verblijf korter dan 72 uur is geen negatieve test nodig. Registratie hoeft pas bij een verblijf langer dan 24 uur. Dan moeten chauffeurs zich vóór binnenkomst in Duitsland digitaal registreren.
Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat mensen die Duitsland boodschappen willen doen, geen recente negatieve coronatest bij zich hoeven hebben. Dat klopt niet meer. Door de aangescherpte regels geldt vanaf dinsdag 6 april deze verplichting wel.