Instellingen

Luis Suárez verrast Kids United na vijfhonderdste doelpunt

Luis Suárez namens Atletico Madrid in actie tegen Alaves, de wedstrijd waarin hij zijn vijfhonderdste doelpunt maakte
Luis Suárez namens Atletico Madrid in actie tegen Alaves, de wedstrijd waarin hij zijn vijfhonderdste doelpunt maakte © ANP

Kids United-oprichter Onno Kukler was afgelopen week verrast, verbaasd en blij tegelijk toen hij een telefoontje van FC Groningen kreeg. Er was post uit Madrid gekomen, luidde de mededeling. De inhoud? Vijftig gloednieuwe voetballen. Afzender? Luis Suárez.

De Uruguayaanse aanvaller van Atletico Madrid maakte vorige maand tegen Alavés het vijfhonderdste officiële doelpunt in zijn loopbaan en die bijzondere mijlpaal wilde hij vieren. Niet alleen met zijn teamgenoten, maar met alle clubs waarvan hij het shirt droeg. Dat deed hij door voetballen te doneren aan clubs in steden waar Suárez voetbalde. En daar hoort Groningen uiteraard ook bij.

Warm hart

De liefde tussen FC Groningen en Suárez raakte veertien jaar geleden flink bekoeld toen de Uruguayaan met aan arbitragezaak een transfer naar Ajax wilde afdwingen. Maar Suárez draagt de Groningers nog steeds een warm hart toe, bleek later. Schafte hij een jaar geleden een seizoenkaart van FC Groningen aan voor fans die zich dat niet konden veroorloven als gevolg van de coronacrisis; afgelopen week deed hij vijftig voetballen cadeau aan zijn oude club.

De boodschap die Luis Suárez met de ballen meestuurde aan Kids United
De boodschap die Luis Suárez met de ballen meestuurde aan Kids United © Onno Kukler

'Ik wilde iets terugdoen voor de zeven teams die mij gevormd hebben tot de speler die ik nu ben en een boost geven aan jeugdteams die verlegen zitten om materiaal en ze inspireren om hun dromen waar te maken', zegt Suárez op de website van FC Groningen. De Uruguayaan wilde graag dat de vijftig ballen terechtkwamen bij Kids United, dat voetballen mogelijk maakt voor kinderen met een beperking.

Dit cadeau kon niet op een beter moment komen
Kids United-oprichter Onno Kukler

'Waar houdt dit op?'

'Dit is zo bijzonder', reageert Kukler op het geschenk van Suárez. 'In het verleden gingen beelden van Kids United al de hele wereld over toen onze speler Nune een imitatie deed van Cristiano Ronaldo en Robin van Persie high fives uitdeelde met onze spelers in de spelerstunnel voorafgaand aan FC Groningen - Feyenoord. En nu worden we in één adem genoemd met een grote speler als Luis Suárez. Je vraagt je bijna af waar dit ophoudt. Straks komt Lionel Messi ook nog een keer bij ons langs', lacht hij.

Ook praktisch gezien is Kukler blij met het geschenk van de voormalige aanvaller van FC Groningen, die ook een persoonlijke boodschap meestuurde met de vijftig voetballen. Kukler: 'Met Kids United hebben we 135 sportende leden en die zijn nogal voetbalgek. Veel voetballen waren zo onderhand dan ook wel aan vervanging toe, dus dit cadeau kon niet op een beter moment komen.'