Boskalis gaat stuurloze Eemslift Hendrika voor Noorse kust bergen

Het vrachtschip Eemslift Hendrika dreigt te kapseizen
Het vrachtschip Eemslift Hendrika dreigt te kapseizen © Hovedredningssentralen Sor-Norge/YouTube
Boskalis gaat het in moeilijkheden geraakte Groningse schip Eemslift Hendrika bergen dat stuurloos voor de Noorse kust drijft. Een bergingsteam wordt per helikopter aan boord van het verlaten schip gebracht.
Ook wordt een zware zeesleper naar het op drift geraakte schip gebracht, zegt een woordvoerder van Boskalis. Het bedrijf was vorige week betrokken bij de succesvolle bergingsoperatie in het Suezkanaal.
Verschillende Noorse media melden dat het schip op dit moment op automatische piloot vaart en ernstige motorproblemen heeft. Het schip dreigt te kapseizen door de hoge golven, waarschuwt de Noorse kustwacht.

Vrees voor milieuramp

De Noorse kustwacht zet in de tussentijd alles op alles om te voorkomen dat het schip zinkt, waardoor er olie in zee terecht kan komen. Volgens berekeningen van de kustwacht heeft het vrachtschip 350 ton zware olie en 50 ton diesel aan boord.
De Eemslift Hendrika vaart nu met een snelheid van enkele kilometers per uur richting het zuiden. De zo'n vijftien meter hoge golven en harde wind bemoeilijken de reddingsoperatie. De Noren maken zich ook zorgen over de nabijgelegen boorplatforms.

Bemanningsleden gered

Maandagavond haalde de kustwacht de laatste bemanningsleden van boord en bracht hen naar Ålesund, een Noorse havenstad gelegen op ongeveer 130 kilometer afstand van het schip.
In de middag werden de eerste acht bemanningsleden geëvacueerd. Enkele opvarenden, waaronder de kapitein, deden een laatste poging het schip te stabiliseren. Drie helikopters en twee schepen hielpen tevergeefs bij die laatste strohalm.
Bekijk hier de meest recente beelden van de reddingsactie van de Noorse kustwacht:

Noodsignaal

De Eemslift Hendrika kwam maandagochtend in de problemen nadat de lading aan boord begon te schuiven. Het schip was onderweg van de Bremerhaven naar de Noorse havenplaats Kolvereid.
Door hoge golven kwam er water in het ruim. Het schip zond vervolgens een noodsignaal uit naar de lokale kustwacht. Niet veel later viel de belangrijkste motor van het schip uit.