Veelpleger opgesloten en behandeld 'om maatschappij te beschermen'

In de rechtszaal
In de rechtszaal © Jos Schuurman/FPS
Een 37-jarige veelpleger uit Groningen wordt de komende twee jaar opgesloten in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). Dat betekent dat de man binnen de gevangenis een behandeling ondergaat, met als doel voortaan op het rechte pad te blijven.
Het Openbaar Ministerie (OM) stelde twee weken geleden voor de man een ISD-maatregel op te leggen. De rechter nam dit voorstel over.

Verslaafd aan drugs

De Stadjer weet maar niet van ophouden als het gaat om criminele activiteiten. Eerdere behandelingen boden geen soelaas. De man is al jaren verslaafd en geen hulpverlener krijgt de man van de drugs af.

Diefstallen in woning en synagoge

De Stadjer verscheen twee weken geleden opnieuw voor de rechter na het plegen van twee diefstallen. Uit een woning aan de Akkerstraat stal hij een tas. Ook bezocht hij de synagoge aan de Folkingestraat. Niet voor het geloof, maar voor het geldelijk gewin. Hij nam een jas mee. De man ontkende, maar de camerabeelden spraken boekdelen.

Maatschappij tegen man beschermen

De man verdwijnt voorlopig uit het straatbeeld. Al was het alleen al om de maatschappij voorlopig tegen de man te beschermen, zei de rechter.