Berging stuurloos Gronings schip bij Noorwegen gaat van start

Het op drift geraakte schip
Het op drift geraakte schip © ANP
De berging van het Groningse vrachtschip Eemslift Hendrika dat stuurloos en zonder werkende hoofdmotor drijft voor de kust van Noorwegen, gaat van start. Dat zei Hans Petter Mortensholm van de Noorse kustwacht woensdagochtend.
'Personeel van het bergingsbedrijf wordt op dit moment met een helikopter op het schip gezet. De komende uren wordt de bergingsoperatie uitgevoerd', aldus Mortensholm, die zegt dat er vier mensen aan boord van het schip gezet worden.

Boskalis voert berging uit

De berging wordt uitgevoerd door het Nederlandse Boskalis, dat vorige week betrokken was bij de succesvolle bergingsoperatie in het Suezkanaal. Het bedrijf heeft twee Noorse sleepboten ingehuurd om het schip naar kalm water te trekken.
Ik denk dat dit wel eens een positief einde kan krijgen
Chef Noorse kustwacht

Omstandigheden zijn verbeterd

De bedoeling is dat de medewerkers op het schip de noodsleep voorbereiden, onder meer door de sleeptouwen te bevestigen. De omstandigheden waarin ze dat moeten doen zijn zwaar omdat het slecht weer is. Wel zijn de omstandigheden iets verbeterd ten opzichte van de afgelopen dagen. Zo is de golfhoogte en windkracht iets afgenomen. Ook drijft het schip niet meer richting de kust, zoals op dinsdag, maar drijft het nu 'parallel aan de kustlijn'.
'Ik denk dat dit wel eens een positief einde kan krijgen', aldus de kustwachtchef. Volgens hem is ook het gevaar geweken dat het vrachtschip kapseist en zinkt.
Beelden van een eerdere poging van de kustwacht om het schip te bergen:

Deel van de lading is overboord

De zegsman zegt wel dat een deel van de lading van het schip is afgevallen, zoals een groen werkscheepje. Maar dat drijft nog en kan volgens hem geborgen worden.

Rederij in Delfzijl

Het schip van rederij Amasus Shipping in Delfzijl raakte maandag in de moeilijkheden door een schuivende lading. De twaalfkoppige bemanning werd met een helikopter van boord gehaald en naar Ålesund gebracht. De kapitein zou gewond zijn geraakt, maar hoe ernstig is niet bekend. Het schip was vanuit het Duitse Bremerhaven onderweg naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Omdat er zware stookolie en diesel aan boord is, kan een lek milieuproblemen opleveren.