Schip verliest containers boven Ameland (update)

De Baltic Tern
De Baltic Tern © Kustwacht Nederland
Opnieuw zijn er problemen met een containerschip op de Noordzee. De Baltic Tern (162 meter lang) verloor woensdagochtend vijf containers ten noorden van Ameland. In een daarvan zit een lading aceton, een milieugevaarlijke stof.
Het schip kwam vanuit Duitse wateren en zou op weg zijn naar Rotterdam. De containers sloegen ongeveer 27,5 kilometer boven Ameland overboord. Drie van de containers bevatten 'droge goederen'. Eén container is leeg. Twee andere containers dreigden ook van het schip te vallen. Eén daarvan is inmiddels vastgezet op het dek.
De Baltic Tern met een beschadigde container
De Baltic Tern met een beschadigde container © Kustwacht Nederland
Inmiddels zijn twee van de overboord geslagen containers gelokaliseerd, waaronder de vermoedelijk de container met aceton. Het vliegtuig van de Kustwacht probeert ook de drie andere verdwenen containers op te sporen. De kans bestaat dat die ergens op de Wadden aanspoelen. Berekeningen moeten daarover meer duidelijkheid verschaffen. De scheepvaart is ingelicht over het incident.

Ook problemen met containerschip bij Vlieland

Dinsdagavond kwam boven Vlieland ook al een containerschip in problemen door een vastzittend roer. Dit schip, de Escape met een lengte van 168 meter, wordt door een sleepboot van de Kustwacht onder controle gehouden, totdat het naar de haven van Rotterdam kan worden gebracht.

Ramp met MSC Zoe

De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld. Begin 2019 verloor de MSC Zoe boven Terschelling en later bij Borkum honderden containers. De inhoud daarvan belandde niet alleen op de zeebodem, maar ook op Ameland, Schiermonnikoog en Rottumerplaat en op de vaste kust van Groningen en Friesland..
Naar aanleiding van deze containerramp heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid een reeks aanbevelingen gedaan voor containervervoer over zee.
Correctie: eerder meldde de Kustwacht dat de Baltic Tern 170 meter lang zou zijn, maar dat blijkt 162 meter te zijn. Dit is in de tekst aangepast.