Rechter buigt zich over zonneparkplan Finsterwolde

Zo zou het zonnepark in Finsterwolde eruit komen te zien
Zo zou het zonnepark in Finsterwolde eruit komen te zien © F S Solar
Het laatste woord over de plannen voor een zonnepark in Finsterwolde leek gesproken, maar niks is minder waar. Donderdagmiddag buigt een rechter zich over de vraag of het park er nu wel of niet mag komen.
De rechtszaak is aangespannen door NaGa Solar. Dat bedrijf wil een zonneweide ter grootte van zo’n vijftien hectare aanleggen. Die plannen dateren van de zomer van 2017.

Wel of niet?

Eerst zou het zonnepark er komen. Toen weer niet, toen weer wel en uiteindelijk toch weer niet. Een meerderheid van politiek Oldambt is voor de realisatie van het park gaan liggen. Voornaamste reden: het gebrek aan draagvlak bij de (direct) omwonenden.
Maar er zijn meer punten waarop de partijen hebben besloten de komst van het park te blokkeren: het hekwerk zou de zichtlijnen onderbreken waardoor het uitzicht verloren gaat en de horizon wordt aangetast.
Ook liet de gemeente Oldambt een onderzoek uitvoeren naar het bedrijf dat achter de plannen van het zonnepark zit. De conclusie die de gemeente daaruit trok: ‘Er is risico dat je te maken hebt met ondernemers die het misschien niet altijd doen zoals het moet.'
Voor een meerderheid van de politiek was dat de druppel. ‘Wij werken nu en in de toekomst niet mee aan de komst van dit park'.

Rechtszaak

NaGa Solar is zich van geen kwaad bewust en vindt dat het park er gewoon moet komen. Volgens het bedrijf voldoet het aan alle gestelde regels en is er wel degelijk sprake van draagvlak.