AED-kast in Kantens vernield: 'Dit is een drama'

De AED-kast aan de muur bij dorpshuis ‘t Schienvat in Kantens is maandag vernield. Met nog één bout hangt de kast vast aan de muur, voor de rest is er nog weinig van over. De AED in de kast bleef onaangetast.

'Hier zie je dat de hele moer en de schroef uit de muur is gekomen. Het heeft het kunststof meegenomen', constateert AED-expert Henk Ros, die het onderhoud verzorgt van de medische apparaten in het gebied.

Honderden euro's schade

De vernielde kast is een zogenoemde klimaatkast. 'Het houdt de AED op temperatuur, zodat de batterijen langer meegaan. De kasten zijn niet goedkoop en kosten al gauw 6 á 700 euro. Zonde van het geld.'

Je zal maar net een oproep hebben
Henk Ros - AED-specialist

De dader van de vernieling is nog niet gepakt. Wel bestaat er een vermoeden wie het gedaan zou kunnen hebben. 'Een fysiotherapeut uit de buurt zei dat er wel eens jongeren rondhangen hier. Er is de afgelopen drie jaar niets gebeurd. Waarom nu wel, is voor ons een groot raadsel', zegt Ros.

Drama

Voor de AED-specialist is het voor het eerst dat hij met een vernieling wordt geconfronteerd. 'Ik heb dit nog niet eerder gezien, nee. Als oud-verpleegkundige zeg ik: dit is een drama. Je zal maar net een oproep hebben. Het hangt hier aan een los kabeltje. Als je wordt opgeroepen, kun je er niet bij.'

De kast is door de vernieling zeker twee weken onbruikbaar. Ros gaat nu in overleg met de gemeente Het Hogeland over hoe de kast gerepareerd kan worden.

Lees ook:
- Ondernemers in Leek leggen AED-netwerk aan

Meer over dit onderwerp:
weer
Deel dit artikel:

Recent nieuws