Stuurloze Hendrika veilig in Noorse haven

De sleepboot van Boskalis met de Eemslift Hendrika
De sleepboot van Boskalis met de Eemslift Hendrika © RTV Noord
Het bergingsteam van Boskalis heeft het stuurloze Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika naar een Noorse haven gesleept.
Het schip van rederij Amasus Shipping uit Delfzijl werd, zo meldt een woordvoerder van Boskalis, even voor 18.30 uur afgemeerd in de haven. De Eemslift Hendrika was vanuit het Duitse Bremerhaven onderweg naar de Noorse havenplaats Kolvereid, een stuk noordelijker dan Ålesund.

Sleepkabels voor en achter

Het schip raakte maandag in moeilijkheden door een schuivende lading en maakte daardoor slagzij in een onstuimige zee met hoge golven. De bemanning werd van boord gehaald. Het schip dreef zonder werkende hoofdmotor af op de Noorse kust. Die werd genaderd tot 12 kilometer. Een bergingsteam van Boskalis werd per helikopter aan boord van het schip gebracht en dat team maakte een sleepverbinding met twee sleepboten, de Normand Drott aan de voorkant en de BB Ocean aan de achterkant.

'Stabiel, maar helt nog wel naar rechts'

Het schip wordt donderdagavond gestabiliseerd. 'Het schip helt met een graad of 7 naar naar rechts', aldus de woordvoerder. 'Dat betekent dat we moeten pompen om het schip weer horizontaal te krijgen.' De oorspronkelijke bemanning komt weer aan boord en de medewerkers van Boskalis gaan mogelijk nog helpen met het lossen van de lading. 'Maar dat hangt er vanaf of de eigenaar dat nodig vindt. We zijn in ieder geval blij dat we hebben kunnen voorkomen dat het schip op kust is geslagen.'