Overboord geslagen container met aceton gevonden, vier andere spoorloos

De container met aceton die gisteren overboord sloeg ten noorden van Ameland, is gevonden door de Kustwacht. De container is inmiddels met een lijn vastgemaakt aan een sleepboot. Over de berging wordt nog overlegd. Aceton is een milieugevaarlijke stof.

De container is afkomstig van de Baltic Tern. Dit schip verloor woensdagochtend ten noorden van Ameland in stormachtig weer vijf containers, waarvan één dus met aceton.

Vier containers nog zoek

De vier andere containers zijn nog spoorloos. In drie daarvan zaten 'droge goederen': twee containers bevatten kraftliner (houtvezels), in een derde container zaten pallets. Wat op deze pallets stond, is nog onbekend.

Volgens de Kustwacht was de vierde container een tank met 'used cooking oil'. Eerder werd nog gedacht dat deze container leeg was.

De Baltic Tern is inmiddels bij Rotterdam aangekomen.

De overboord geslagen container met aceton die is gelokaliseerd (Foto: Kustwacht)

Kamervragen

Intussen bemoeit de politiek zich met de kwestie. D66 en de PvdA in de Tweede Kamer willen van minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) onder meer weten hoe groot de kans bestaat dat de inhoud van de spoorloze containers aanspoelt op de Waddeneilanden.

MSC Zoe

De partijen refereren daarbij aan de containerramp met de MSC Zoe. Dit schip verloor begin 2019 ruim driehonderd containers. De inhoud daarvan belandde niet alleen op de zeebodem, maar ook op de stranden van Ameland, Schiermonnikoog en Rottumerplaat en op de kust van Groningen en Friesland.

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog en haar collega Leo Pieter Stoel van Ameland vinden dat de minister snel maatregelen moet nemen om herhaling te voorkomen. De vaarroutes op de Noordzee langs de Waddeneilanden en de Nederlandse kust behoren tot de drukste ter wereld.

Aan het bericht is nieuwe informatie toegevoegd van de Kustwacht over de inhoud van de vier containers die nog zoek zijn.

Lees ook:
- Teleurstelling bij eilandburgemeesters over nieuw containerverlies
- Schip verliest containers boven Ameland (update)

Deel dit artikel:

Recent nieuws