Veendammer vrijgelaten, 'maar u blijft heel ver bij haar uit de buurt'

De strafzaak van een 29-jarige stalker uit Veendam laat nog maanden op zich wachten. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een niet-inhoudelijke zitting. De zaak loopt vertraging op omdat er nog een belangrijke getuige moet worden gehoord.

De verdachte zit ruim een half jaar vast op verdenking van belaging. Hij is eerder veroordeeld geweest voor soortgelijke feiten en ging in 2018 in zijn proeftijd opnieuw in de fout. De herhalingskans wordt daarom hoog geschat.

Desondanks besloot de rechtbank dat hij - onder strenge voorwaarden - op vrije voeten zijn strafzaak mag afwachten. 'Het is verstandiger dat u blijft vastzitten, maar de datum van de zitting blijft vooralsnog onbekend. Uw persoonlijke belangen wegen zwaar', verklaarde de rechter zijn vrijlating.

'Als ik jou niet krijg, dan niemand'

De man zou van oktober 2018 tot eind september vorig jaar een vrouw stelselmatig hebben belaagd. Na een ontmoeting in een park in Veendam hield de vrouw de boot af. Daarna zocht hij haar op bij de sportschool. Hij zei tegen haar dat Allah haar voor hem had uitgezocht.

Vervolgens stuurde hij bloemen en kaarten naar haar huisadres en stond hij bij haar huis te posten. Hij zou voortdurend contact hebben gezocht via Facebook en op een parkeerplaats haar auto hebben geblokkeerd, om haar aan de praat te krijgen. 'Als ik jou niet krijg, dan krijgt niemand jou', liet hij haar weten.

Strikte voorwaarden

De vrouw stapte naar de politie, waarop agenten een gesprek met de man voerden. Maar ook daarna bleef hij contact met de vrouw zoeken. Op 27 september werd hij opgepakt en sindsdien zit hij vast.

Zijn raadsvrouw stelde dat hij al langer vastzit dan hem feitelijk aan straf kan worden opgelegd. Zij vroeg de rechters haar cliënt op vrije voeten te stellen tot zijn strafzaak dient. 'Dit kan echt niet.' De rechtbank besloot met het verzoek mee te gaan, maar gaf de man wel strikte voorwaarden mee.

'Help mij'

Zo mag de Veendammer geen contact zoeken met het slachtoffer en krijgt hij een locatieverbod. 'U blijft heel ver bij haar uit de buurt', zei de rechter. De Veendammer moet zich bovendien melden bij de reclassering en meewerken aan een hulptraject. Dat is wat hij ook graag wil, zo liet hij op zitting weten. 'Edelachtbare, helpt u mij alstublieft.'

Wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Deel dit artikel:

Recent nieuws