Onderzoeksraad waarschuwt kleine kotters voor gevaar kapseizen

Een garnalenkotter in de Waddenzee
Een garnalenkotter in de Waddenzee © ANP
De Onderzoeksraad voor Veiligheid waarschuwt schippers van zogeheten boomkorkotters tot een lengte van 24 meter voor situaties waarin die schepen 'buitengewoon instabiel' kunnen zijn. Het gaat onder meer om de garnalenkotters die vissen op de Waddenzee en de Noordzee.
De Onderzoeksraad komt met deze waarschuwing tijdens de onderzoeken die zijn ingesteld na het kapseizen en vergaan van de UK-165 bij Texel in november 2019 en de UK-171 bij Schiermonnikoog in november 2020. Bij het eerste ongeluk kwamen twee vissers om het leven, bij het twee konden de drie opvarenden worden gered. Beide onderzoeken worden pas komende zomer afgerond, maar uit resultaten tot nu toe blijkt dat de risico's zo ernstig zijn, dat de raad met een tussentijdse waarschuwing komt.

Erg instabiel

Volgens het Veiligheidsraad blijkt uit het onderzoek dat de boomkorkotters met een lengte van minder dan 24 meter in een 'asymmetrische beladingstoestand' erg instabiel kunnen zijn. Zo'n toestand kan bijvoorbeeld ontstaan als aan de ene kant van het schip wel een vistuig in de giek hangt, en aan de andere kant niet, bijvoorbeeld doordat het net ergens achter is blijven haken. Het schip komt dan scheef te hangen en kan snel kapseizen.
De UK-171 wacht op een koper
De UK-171 wacht op een koper © Steven Radersma/RTV Noord

Spoedberaad

Naar aanleiding van de waarschuwing is de Sectorraad Visserij, waarin diverse visserijorganisaties samenwerken, in spoedberaad bijeen gekomen. Er is een brief opgesteld waarin de vissers dringend wordt geadviseerd rekening te houden met de stabiliteitskenmerken van hun schip en maatregelen te nemen om problemen te voorkomen. Ook zegt de Sectorraad volledige medewerking te zullen verlenen aan 'initiatieven van onze overheid ten aanzien van de constructie van dergelijke zeevissersschepen en de opleiding en training van de bemanning ervan.'