Fakkelprotest moet gasdebat in Kamer op scherp zetten

Enkele tientallen actievoerders van de SP en gedupeerden van de gaswinning hebben vrijdagmiddag kort actie gevoerd op het Martinikerkhof in de stad. Voor de deur van het provinciehuis ontstaken ze fakkels om aandacht te vragen van regionale bestuurders.
Die regionale bestuurders moeten er volgens de SP en de gedupeerden voor zorgen dat de druk op Den Haag wordt opgevoerd. Komende woensdag debatteert de nieuwe Tweede Kamer namelijk voor het eerst over de gaswinning en de gevolgen daarvan in Groningen.
Fakkelprotest in Stad

Topprioriteit maken

Terwijl in Den Haag wordt gesproken over de vorming van een nieuw kabinet, moet Groningen volgens de SP van zich laten horen.
Het nieuwe kabinet moet van Groningen topprioriteit maken
Sandra Beckerman - Kamerlid SP
'Groningen staat nooit zomaar bovenaan in Den Haag', zegt Kamerlid Sandra Beckerman. 'Elke stap vooruit die de afgelopen jaren is gezet werd hier - vaak door gedupeerden zelf - eerst bedacht. Daarom moeten we nu vanuit Groningen de druk opvoeren. Het nieuwe kabinet moet van Groningen topprioriteit maken.'
Het zwartboek wordt overhandigd aan Rene Paas
Het zwartboek wordt overhandigd aan Rene Paas © Mario Miskovic / RTV Noord
Tijdens de actie spraken drie gedupeerden over hun situatie, waarna het zwartboek van de SP aan commissaris van de Koning René Paas is overhandigd. Hij sprak daarop de mensen nog toe.

Komende woensdag debat

Komende woensdag volgt het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het staat op dit moment gepland van 13.30 uur tot 18.00 uur.
CdK Rene Paas sprak de mensen na afloop toe.
CdK Rene Paas sprak de mensen na afloop toe. © Mario Miskovic / RTV Noord