Test in de Eemshaven: is zeewierkweek mogelijk rondom windparken op zee?

De Kweekkorf
De Kweekkorf © CIV Offshore & Shipping
In de Eemshaven start volgende week begonnen een test met het kweken van zeewier. Gekeken wordt of natte zeewierkweek op het Wad of rondom windparken op zee mogelijk is.
Het testen gebeurt door North Seaweed en CIV Offshore & Shipping. Groningen Seaports stelt de locatie, onder de oploop naar de drijvende steiger achter de Schildweg, beschikbaar.
Er is deze week een korf, in de vorm van een ring, te water gegaan bij wijze van start van pilot. Zeewier wordt gezien als de grondstof van de toekomst voor de food-, feed- en farmaciesector.

Al meer dan vijftien jaar

'We maken bij North Seaweed al meer dan vijftien jaar een reeks zeewiermixen en op zeewier gebaseerde producten', zegt eigenaar Hessel Altenburg. 'De focus is hierbij vooral gelegen op producten voor de agrarische sector, zoals mixen voor rundvee, paarden of honden.'
De kweek van zeewier in en rond de Waddenzee heeft grote potentie
Hessel Altenburg - North Seaweed
North Seaweed koopt het zeewier wereldwijd in, maar wil ook graag zeewier van hier verwerken. Het focust zich momenteel dan ook op de kweek van eigen zeewier.

Reden van verhuizing

Altenburg: 'Dat was mede de reden om te verhuizen naar de Eemshaven. De kweek van zeewier in en rond de Waddenzee heeft grote potentie. Zo kan men bijvoorbeeld slim gebruikmaken van gezamenlijk gebruik van de ruimte en de infrastructuur rondom offshore windparken.'
Volgens Altenburg heeft zeewier heeft een zee van mogelijkheden als het gaat om mogelijke toepassingen. 'Zonder dat we het door hebben consumeren we het al direct en indirect. Bovendien kan zeewier een grote rol gaan spelen in de reductie van diverse broeikasgassen, zoals CO2 en methaan. En wat mooi is: zeewierkweek vergt geen (extra) landbouwgrond, zoet water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen.'

Kweekkorf

De kweekkorf voor dit proefproject is ontwikkeld door CIV Offshore & Shipping, een bedrijf (met een vestiging in de Eemshaven) dat productie- en leveringsmogelijkheden aanbiedt van een breed scala netten, waaronder netten voor offshore.