Brandstichter zendmast moet zes maanden cel in

Een bewakingscamera filmde de brandstichting
Een bewakingscamera filmde de brandstichting © Opsporing Verzocht
Een 35-jarige man uit Groningen moet zes maanden de cel in voor het stichten van een brand bij een zendmast aan de Koningweg in Stad, vorig jaar. Daarnaast kreeg hij vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd met een proeftijd van twee jaar.
De Stadjer stond terecht voor de rechtbank in Rotterdam. Daar ontkende hij dat hij iets met de brand te maken heeft. Hij noemde het 'lariekoek', schrijft het AD.
Hij is de tweede Nederlander die is veroordeeld voor het in brand steken van een zendmast. Eerder werd iemand veroordeeld voor brandstichting van een mast in Maasbree. Tegen vijf andere verdachten van zendmastbranden elders in het land lopen nog rechtszaken.

Getuigen zagen steekvlam

Op 10 april vorig jaar zagen getuigen ineens een steekvlam bij de zendmast aan de Koningsweg en een auto, die op hoge snelheid wegreed.
De Stadjer werd op 23 april opgepakt naar aanleiding van een uitzending van Opsporing Verzocht. Een bekende van de man herkende zijn manier van lopen. Een paar dagen voor de brand hadden zij nog gesproken over zendmasten.

In verschillende Facebookgroepen

De verdachte zei twee weken geleden niet tegen 5G te zijn, maar dat werd door de officier van justitie in twijfel getrokken: 'Hij zat in verschillende facebookgroepen tegen 5G.’
Bij een facebookbericht over een andere brand schreef de verdachte volgens het OM: ‘Ik denk dat ik weet wat ik ga doen.’
Tegen de man was een gevangenisstraf van 12 maanden geëist.