Cel- en taakstraf voor hennepteelt in loodsen Tynaarlo en Sappemeer

Hennepplantjes in een kwekerij (Foto ter illustratie)
Hennepplantjes in een kwekerij (Foto ter illustratie) © RTV Noord
Een 50-jarige man uit Ten Post is voor het kweken van hennep in loodsen in Tynaarlo en Sappemeer veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.
Voor de kwekerij in Tynaarlo kreeg hij hulp van een 30-jarige man uit Houtigehage. Die kreeg een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand gevonnist.
Volgens de rechtbank zijn met de kwekerijen in Tynaarlo en in Sappemeer 761.027 euro hennepgeld binnengehaald. De mannen moeten ieder de helft aan de staat betalen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze voor maximaal 1.080 dagen worden gegijzeld in de gevangenis, tot het bedrag is betaald.

Henneplucht

De kwekerij in Tynaarlo kwam in februari 2019 in beeld na een melding van een gevelreiniger, die had tijdens zijn werkzaamheden een henneplucht geroken. De politie deed warmtemetingen en kreeg het vermoeden dat in de loods aan de Exportweg niet alleen boottrailers werden verhuurd.
Tijdens een inval vonden de agenten 440 planten. De kwekerij was professioneel ingericht. Het water en de stroom werd illegaal getapt. In de bedrijfsloods stonden acht jetski's, die werden in beslag genomen.

Jetski's

Door de beslaglegging kwam de politie bij de man uit Ten Post uit. Die verhuurde de jetski's vanuit een pand in Sappemeer. Tijdens de doorzoeking vonden de agenten ook daar nog eens zo'n zeshonderd hennepplanten. De kwekerij leek exact op de hennepkwekerij in Tynaarlo.

Grotere rol

Volgens de rechtbank was de rol van de Groninger bij de beide kwekerijen groter. Hij ontkent iets met de kwekerij in Tynaarlo van doen te hebben gehad. De rechtbank gaat uit van 19 oogsten in Tynaarlo en van één in Sappemeer.
De rechtbank hield in haar vonnis rekening met het vrijwel blanco strafblad van de Fries. Bovendien had hij bekennende verklaringen afgelegd.
Voor de Groninger wacht nog een rekening van de stroomleverancier voor de illegaal getapte stroom. Die bedraagt 22.000 euro.