Weinig drugsoverlast, toch een verbod: 'Gemeenten overtreden de wet'

In Amsterdam geldt op verschillende plekken een drugsverbod
In Amsterdam geldt op verschillende plekken een drugsverbod © ANP
Verschillende gemeenten overtreden de wet door het instellen van een algeheel drugsverbod, als daar geen concrete aanleiding voor is.
Dat zegt hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen in Trouw.
Uit onderzoek van de krant blijkt dat twee derde van de Nederlandse gemeenten het gebruik van hard- en softdrugs op straat verbiedt via een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat is ook in zes Groningse gemeenten het geval. De Opiumwet stelt drugsgebruik op straat echter niet strafbaar.
Met die algehele verboden op drugsgebruik op straat houden gemeenten zich mijns inziens niet aan de wet
Jan Brouwer - Hoogleraar recht en samenleving Rijksuniversiteit Groningen

'Gemeenten zagen kans schoon'

In gemeenten waar drugsgebruik op straat daadwerkelijk overlast veroorzaakt, is met een verbod op specifieke plekken volgens Brouwer niets mis.
'Het probleem is dat ook talloze gemeenten waar drugs amper overlast veroorzaken, die bepaling in hun APV hebben staan. Zij zagen hun kans schoon om drugsgebruik in de héle gemeente te verbieden, waarmee ze ingaan tegen de wil van de wetgever. Met die algehele verboden op drugsgebruik op straat houden gemeenten zich mijns inziens niet aan de wet.'
Ook Rob Otten, preventiefunctionaris bij Verslavingszorg Noord Nederland, begrijpt een algeheel verbod niet. 'Als het gemeenten echt gaat om de openbare orde, dan zou een verbod op gebruik alleen moeten gelden voor plekken waar daadwerkelijk overlast is, niet voor de hele stad.'

Voorbeeld doet volgen

De reden dat steeds meer gemeenten een drugsverbod instellen, lijkt de model-APV die werd opgesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die kunnen gemeenten als leidraad nemen bij het opstellen van een eigen verordening. Onder meer de gemeente Westerkwartier deed dat, meldt Trouw.
In onze provincie hebben de gemeenten Westerkwartier, Eemsdelta, Midden-Groningen, Pekela, Stadskanaal en Westerwolde een algeheel drugsverbod. Veendam kent alleen een gedeeltelijk verbod. Groningen, Het Hogeland en Oldambt hebben geen verbod. Verschillende Groningse gemeenten hebben wel een lachgasverbod.