NOM boekt in coronajaar miljoenenwinst dankzij aandelenverkoop

Impressie binnen bij Organ Assist (archief)
Impressie binnen bij Organ Assist (archief) © Loek Mulder/RTV Noord
De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) heeft in 2020 4,7 miljoen euro winst gemaakt. De organisatie die de economie in Noord-Nederland moet bevorderen, leed het jaar daarvoor nog een verlies van 5,2 miljoen euro.
In totaal investeerde de NOM afgelopen jaar in 52 ondernemingen, voor een totaalbedrag van 18,6 miljoen euro.

Geld voor nieuwe investeringen

Het positieve resultaat dankt de NOM aan de verkoop van aandelen in drie ondernemingen: Detact Diagnostics, Organ Assist en Dutch Theatre Systems.
'Met het positieve financiële resultaat van 2020 kunnen in het nieuwe jaar weer veel mooie innovatieve ondernemingen verder geholpen worden', schrijft de NOM in het jaarverslag.

Crisis maakt ondernemers creatief

Daarin kijkt de organisatie terug op 'een jaar van crisis en wendbaarheid'. Door de coronapandemie werden tal van noordelijke ondernemers geraakt, maar de NOM zag ook een andere kant. 'De kant van enorme wendbaarheid van ondernemers. Wendbaarheid is altijd belangrijk en in 2020 helemaal.'
Als voorbeeld daarvan noemt de NOM het bedrijf EventInsight. Dat ontwikkelde afgelopen jaar een techniek waarbij live evenementen omgezet worden naar virtuele bijeenkomsten. 'Een zeer succesvol product dat in korte tijd tot stand kwam', schrijft de NOM.

Jaar begint goed dankzij Catawiki-aandelen

NOM-directeur Dina Boonstra kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Dat vertrouwen is deels gebaseerd op de verkoop van het grootste deel van de aandelen in de veilingwebsite Catawiki, begin dit jaar. Dat leverde de NOM een rendement van 10.000 procent op en werd 'de meest succesvolle investering van de NOM ooit' genoemd.
'Het verkregen rendement is een mooie start waarmee weer vele startups en scale-ups geholpen kunnen worden', zegt Boonstra. 'Bedrijven met innovatieve plannen die bijdragen aan de wereldwijde transities.'