Europese titel voor Gyas-roeister Clevering

Roeister Ymkje Clevering
Roeister Ymkje Clevering © ANP
Ymkje Clevering heeft in Varese voor het derde achtereenvolgende jaar de Europese titel in de vrouwen vier-zonder gewonnen. De roeister van Gyas-roeister roeide in de Noord-Italiaanse stad met Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn en Veronique Meester een sterke finale.
Net voor de eerste 1000 meter liep het kwartet met een tussensprint uit op de rest van het veld. Ierland kwam nog sterk op in de laatste meters van de race, maar de vier met Clevering wist deze aanval af te slaan.

Dubbeltwee mannen raakt titel kwijt

Aegir-roeier Melvin Twellaar won zilver samen met Stef Broenink in de dubbeltwee. Het duo dat de Europese-titel verdedigde lag lange tijd aan de leiding, maar het waren de Fransen die op het laatste deel van de race de leiding overnamen en eerste werden. Twellaar en Broenink stelden het zilver veilig door de eindsprint van de Britten af te slaan.

Zilver voor Oldenburg met de acht

Europees zilver was er ook voor de Nederlandse acht met daarin Gyas-roeister Marloes Oldenburg. De Nederlandse acht kwam goed uit de start en roeide samen met de Roemenen voor de rest van het veld aan. In het middenstuk van de race wisten de Roemenen hun voorsprong te vergroten. De acht met Oldenburg kon niet meer aanhaken en finishte ruim drie seconden na de Roemenen als tweede.
De Nederlandse en Roemeense acht ontmoeten elkaar volgende maand nogmaals op het olympische kwalificatietoernooi waar nog twee tickets te verdelen zijn. Bij dit OKT zullen ook landen van buiten Europa aan de start verschijnen om één van de beide tickets te verdienen.

Souwer vijfde

Sophie Souwer roeide een sterke eerste kilometer in de skiff waarin ze in goede tweede positie achter Rusland lag. Op de tweede kilometer moest de Gyas-roeister de gevestigde orde voor laten gaan en werd vijfde.