Derde overboord geslagen container van zeebodem gehaald bij Terschelling

De overblijfselen van de container in de haven van Terschelling
De overblijfselen van de container in de haven van Terschelling © Laura Conijn / ProNews
De derde van de vijf containers die woensdag boven Ameland overboord sloegen van het schip Baltic Tern, is bij Terschelling uit het water gehaald. Het gaat om de container waarin houten pallets zaten. De container werd in twee stukken aangetroffen op de bodem van de zee. Hierdoor was de inhoud al grotendeels verdwenen.
Eerder deze week werden ook al de containers met aceton en met afgewerkte bak-, braad- en frituurvetten of oliën geborgen. Rijkswaterstaat is blij dat van beide stoffen, zoals het nu lijkt, niets in het water is beland.
De bemanning van het bergingschip de Friendship lokaliseerde de resten van de derde container in de nacht van zaterdag op zondag en heeft de overblijfselen naar de haven van Terschelling gebracht.

Twee containers met papiervezels nog zoek

Er zijn nu nog twee containers zoek. In beiden zitten volgens Rijkswaterstaat rollen papiervezel. Maandag wordt er verder gezocht.
De eilandburgemeesters trokken naar aanleiding van dit nieuwe containerverlies opnieuw aan de bel. Ze vinden dat de toegang voor vrachtschepen tot de zuidelijke vaarroute van de Noordzee strenger moet worden, met name bij slecht weer. In januari 2019 verloor de MSC Zoe boven de Waddeneilanden 342 containers. Ineke van Gent van Schiermonnikoog zei eerder deze week dat er te weinig actie wordt ondernomen om een soortgelijke ramp in de toekomst te voorkomen.