Marc Calon stopt als gedeputeerde

GRONINGEN - Marc Calon stopt als gedeputeerde van de Provincie Groningen. Hij is voorgedragen als voorzitter van Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties.
De 50-jarige Calon is sinds 1999 namens de PvdA lid van Gedeputeerde Staten. Hij had onder meer ruimtelijke ordening, financiën en grote projecten als Meerstad, Blauwestad en de Regiovisie Groningen-Assen in zijn portefeuille.
Als de benoeming van Calon wordt goedgekeurd, is hij vanaf 1 juni geen gedeputeerde meer. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend.
Calon volgde in 1999 Gerard Beukema op als 'sterke man' en politiek leider van de PvdA in het provinciebestuur. Naast zijn politiek-bestuurlijke werk leidt hij een akkerbouwbedrijf in Zuurdijk. Van 1990 tot 1993 was hij voorzitter van de toenmalige 'Groninger Mij. van Landbouw'. Van 1995 tot 1999 was hij statenlid.
Vóór zijn formele benoeming bij Aedes op 23 april a.s. wil Calon geen commentaar geven op zijn nieuwe functie. Volgens een verklaring van Aedes gaat 'de nieuwe voorzitter zich vooral richten op het behartigen van de belangen van woningcorporaties binnen het politieke en maatschappelijke speelveld', en is het voorzitterschap 'een functie voor drie dagen per week'.
In 2007 werd Marc Calon -in een verkiezing die was georganiseerd door het dagblad Trouw- aangewezen als 'op één na beste gedeputeerde van Nederland'.
Na Henk Bleker (CDA) is Marc Calon binnen korte tijd het tweede lid van G.S. van Groningen dat zijn vertrek aankondigt. Een jaar geleden stapte PvdA-gedeputeerde Ineke Mulder al op. Oud-CdK Hans Alders vertrok in 2007.