RUG-studenten gaan eindexamenleerlingen helpen

Leerlingen die dit jaar voor hun eindexamen staan, kunnen bijles krijgen van studenten. De lerarenopleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen en NHL/Stenden geven studenten in het Noorden hiervoor een korte training.

Door de coronacrisis is het extra lastig voor middelbare scholieren zich op het eindexamen voor te bereiden. Het project StudentinzetopSchool-Noord helpt hen daarbij. Klaas van Veen, directeur lerarenopleidingen van de RUG: 'Met de eindexamens in zicht kunnen veel scholieren wat extra begeleiding goed gebruiken.'

Bijbaan voor student, leerling geholpen

Studenten mogen bijles geven in vakken waarin ze zelf ook eindexamen hebben gedaan. Na de training worden ze gekoppeld aan een school en kunnen ze zowel online als op school worden ingezet. De school betaalt de student. Dit geld komt uit het Nationaal Programma Onderwijs; geld dat het ministerie aan scholen geeft voor het wegwerken van de corona-achterstanden.

Het Noordelijke initiatief is aangesloten bij het landelijke platform StudentinzetopSchool. Daar werken allerlei universiteiten, hogescholen en niet-commerciele bijlesinstanties samen.

Eindexamens aangepast vanwege corona

De eindexamens zijn dit jaar vanwege corona anders dan normaal. Leerlingen kunnen de examens meer verspreid doen. Ook mogen ze een extra vak herkansen en ervoor kiezen om een vak niet te laten meetellen in de uitslag. Dit vak mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde.

Lees ook:
- Studenten vragen via petitie om meer ruimte
- Middelbare scholen en mbo weer open voor alle leerlingen: 'Jeej, kinderen!'

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg onderwijs studenten
Deel dit artikel:

Recent nieuws